Η Έφη Χαλκιαδάκη από το εργαστήριο Ζαχ/κης Πρασανάκη,συζητά με την Έρικα Τζαγκαράκη και μας αποκαλύπτει τα μυστικά του επαγγέλματος και Πασχαλινές συνταγές

2017-04-06 10:28

Στις ημέρες μας ,το να μπορέσει μία τοπική,οικογενειακή επιχείρηση να σταθεί στα πόδια της και να επιβιώσει με αξιοπρέπεια,θα πρέπει πρώτα απ όλα να διαθέτει η ίδια η επιχείρηση ήθος! Η Ποιότητα των προϊοντων,οι καλές και σταθερές τιμές,η φιλική εξυπηρέτηση και φυσικά το ήθος που διακρίνει τον Πέτρο Πρασανάκη και την Έφη Χαλκιαδάκη της οικογενειακής επιχείρησης "Πρασανάκη" ,είναι οι αξίες που κρατούν 22 ολόκληρα χρόνια την επιχείρηση στις καρδιές των φίλων καταναλωτών που την προτιμούν και την εμπιστεύονται με κλειστά μάτια ! Διαβάστε την συνέντευξη που ακολουθεί και θα διαπιστώσετε και μόνοι σας πώς όταν αγαπάς την δουλειά σου και σέβεσαι τους πελάτες σου,μόνο κερδισμένος μπορείς να βγείς .Εύχομαι στον Πέτρο και στην Έφη να συνεχίσουν το έργο τους ,να διατηρήσουν το ήθος τους και την ποιότητα τους,για να μπορούμε κι εμείς να απολαμβάνουμε  -ακόμα και σήμερα που παντού επικρατεί η "εικόνα" και το εύκολο κέρδος -  ,παραδοσιακές αγνές γεύσεις και αληθινά χαμόγελα ικανοποίησης!

...Έρικα Τζαγκαράκη....

 

Καταρχήν Έφη μου να σε καλωσορίσω στο site "Η ψυχή στην θέση της καρδιάς" και να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες να μου παραχωρήσεις αυτήν εδώ την συνέντευξη και με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσω να σου "κλέψω" και κάποια μικρά μυστικά για να μπορώ κι εγώ και οι αναγνώστες μας να φτιάξουμε έστω κάτι από τα θεϊκά γλυκίσματα του Πρασανάκη! Θα ξεκινήσω τις ερωτήσεις μου ζητώντας σου να μου διηγηθείς το "χρονικό" του εργαστηρίου ζαχαρ/κης."Πρασανάκης".
Πότε ιδρύθηκε η επιχείρηση και πότε μπήκες εσύ...στον χορό!!!!

 

Καλώς σε βρήκα Έρικά μου. Εγώ σ΄ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις και με βάζεις στο υπέροχο site σου "Η ψυχή στη θέση της καρδιάς".Η επιχείρηση Πρασανάκης ιδρύθηκε το 1995.Στο χορό μπήκα αμέσως,22 ολόκληρα χρόνια χορεύω  ασταμάτητα.

 

 

 

 

Τα γλυκά τα φτιάχνει ο Πέτρος σωστά; Εσύ έχεις επιχειρήσει να φτιάξεις κάτι από την βάση του η έχει αναλάβει αποκλειστικά ο Πέτρος αυτή την ιδιότητα;

 

Τα γλυκά τα φτιάχνει αποκλειστικά ο Πέτρος.

Φτιάχνω ορισμένα κι εγώ αλλά κατά κανόνα η ιδιότητα του τεχνίτη ζαχαροπλάστη του ανήκει.

 Εγώ είμαι η έμπνευσή του...!!!! χα χα χα !

 

 

Γνωρίζω ότι είστε μια μικρή τοπική επιχείρηση που σέβεται πρώτα από όλα τον εαυτό της ώστε να είστε σίγουροι ,ότι και ο κάθε πελάτης που θα σας προτιμήσει θα γευτεί ότι καλύτερο ποιοτικά. Θα ήθελα να μας μιλήσεις για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείτε και να μας εκμυστηρευτείς αν θα κάνατε ποτέ "εκπτώσεις" στην ποιότητα προς όφελος του κέρδους.

 

Η αλήθεια είναι αυτή. Είμαστε μια μικρή επιχείρηση και οι πελάτες που μας προτιμάνε ξέρουν ότι στο κατάστημά μας θα βρουν ποιότητα.Η γνώμη του Πρασανάκη για τις πρώτες ύλες που επιλέγει είναι η εξής.Στα γλυκά που θα φτιάξω στο μαγαζί μου,θα βάλω μέσα εκλεκτά υλικά που θα έδινα να φάει το παιδί μου… τίποτα  λιγότερο....Παρόλο τους δύσκολους καιρούς που όλοι ζούμε ποτέ μα ποτέ δεν σκεφτήκαμε να χαλάσουμε την ποιότητά μας. Προτιμάμε να μην κάνουμε άσκοπες ανακαινίσεις και περιττά έξοδα, και τα χρήματα αυτά να τα επενδύουμε στα ξεχωριστά ακριβά ,γνήσια σε ποιότητα και αγνά υλικά. Δηλαδή με λίγα λόγια δεν θέλουμε να δώσουμε στον πελάτη μας να φάει βιτρίνες, αλλά να απολαύσει  το προϊόν που βρίσκεται μέσα στις βιτρίνες.....

 

 Θα πρέπει να έχει κάποιο "χάρισμα" οποίος θέλει ν’ ασχοληθεί με την ζαχαροπλαστική;Θεωρείς ότι η ζαχ/κη είναι τέχνη; Είναι ταλέντο ή μπορεί να διδαχθεί;

 

 

Όποιος θέλει να ασχοληθεί με την ζαχαροπλαστική θα πρέπει πάνω από όλα να την αγαπάει ως τέχνη, και να του αρέσει να πειραματίζεται .Είναι ένα πακέτο...δηλαδή είναι και ταλέντο....με πάνω από όλα την τέχνη, και φυσικά η εμπειρία παίζει καθοριστικό ρολό. Κάθε μέρα μαθαίνεις και κάτι νέο, η ζαχαροπλαστική είναι χημεία με μαθηματική ακρίβεια. Για να καταλάβεις Έρικα μου,αν πέσει λίγη παραπάνω ή λίγη παρακάτω από την ακριβή ποσότητα του υλικού που πρέπει να βάλουμε, δεν θα βγει σωστό το προϊόν που επιθυμούμε....

 

 

Ποιά είναι η σπεσιαλιτέ του καταστήματος;

 

Σπεσιαλιτέ του καταστήματος; θα μου επιτρέψεις να σου πώ ότι δεν είναι μόνο ένα προϊόν. Πρώτα απ’όλα το παγωτό μας!! Είναι από φρέσκο πρόβειο γάλα, παραδοσιακό παγωτό, που σου θυμίζει τους παλιούς καλούς καιρούς, το κωκάκι μας, το καλιτσουνάκι,τα παστάκια….
 

 

 

Αν εσύ ήσουν ένας απλός πελάτης του καταστήματος σας, ποιά γλυκίσματα θα επέλεγες να αγοράσεις και γιατί;

 

Θα επέλεγα τα μη τυποποιημένα γλυκά και φυσικά αυτά που έχουν μικρή διάρκεια ζωής, όπως τα καλιτσούνια τα κωκάκια που είναι από φρέσκο γάλα και δεν μπορούν να παραμείνουν στο ψυγείο πάνω από 2 ημέρες...Και όταν φυσικά δεν έχουν συντηρητικά, θα επέλεγα και τις παστούλες, και τα βουτήματα από αγνό ελαιόλαδο ή μυρωδάτο φρέσκο βούτυρο, και όχι μαργαρίνη και επικίνδυνα έλαια...

 

 

 Και με τις δίαιτες τι γίνετε;Υπάρχουν Light γλυκίσματα στου Πρασανάκη;Γλυκίσματα για διαβητικούς;

 

 

 Πάντα ανά τακτά χρονικά διαστήματα το κατάστημά μας διαθέτει διάφορα light προϊόντα.  Προσπαθούμε αναλόγως την εποχή να διαθέτουμε και το κατάλληλο προϊόν. Δηλαδή τώρα το Πάσχα θα φτιάξουμε διαβητικό καλιτσουνάκι με ειδικό αλεύρι σικάλεως με  κριθάλευρο και 0 % λιπαρά ,βούτυρο και γλυκαντική ουσία για διαβητικούς. Το καλοκαίρι το κατάστημά μας διαθέτει παγωτό και παγωτίνια  light, τα οποία προτιμούν όχι μόνο οι πελάτες με αυξημένο ζάχαρο αλλά και οι καταναλωτές που προσέχουν την διατροφή τους και την σιλουέτα τους.

 

Τον τελευταίο καιρό ακούμε πολύ συχνά να χρησιμοποιούν τη στέβια ως γλυκαντικό. Ποια είναι η δική σου γνώμη για αυτή την τάση;

 

Η στέβια είναι ένα άριστο προϊόν. Είναι φυσική γλυκαντική ουσία χωρίς θερμίδες, εναλλακτική της ζάχαρης. Με γοητεύει γιατί δεν είναι συνθετική και δεν περιλαμβάνει τεχνητά συστατικά. Ικανοποιεί όσους θέλουν να απολαμβάνουν τα γλυκά χωρίς επιπλέον θερμίδες αλλά και για όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Πρέπει να σου αναφέρω Έρικα ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να φτιάξει κάποιος γλυκά με στέβια λόγω αλλαγής αναλογίας και συμπεριφοράς ορισμένων γλυκών. Για παράδειγμα τα σιροπιαστά είναι σχεδόν αδύνατο να φτιαχτούν με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τα καλιτσουνάκια για τους διαβητικούς που θα φτιάξουμε το Πάσχα θα είναι με στέβια.

 

 

Στο σπίτι σου φτιάχνεις γλυκά;

 

Την αλήθεια Έρικά μου; Ένα μεγάλο ΟΧΙ και καταλαβαίνεις το γιατί !!!!

 

 

Ποιά η γνώμη σου για την Ελληνική ζαχαροπλαστική σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου;

 

Η Ελληνική ζαχαροπλαστική πιστεύω ότι κατέχει υψηλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Φταίνε ίσως και οι πρώτες ύλες που διαθέτουμε ως χώρα.  Έχουμε έναν πελάτη που κατοικεί στην Αγγλία και όποτε έρθει στο κατάστημά μας λαχταρά να δοκιμάσει τα πάντα. Για παράδειγμα, δεν έχουν τούρτες παρά μονάχα κέικ. Και στη Γερμανία γλυκό παραδοσιακό με μεράκι και με γνήσια αγνά υλικά δεν θα βρεις εύκολα.

 

 

 

Ποιες είναι οι "τάσεις" της σημερινής εποχής στη ζαχαροπλαστική;

 

 

Και στη ζαχαροπλαστική όπως και στη μόδα,οι τάσεις συνεχώς και αλλάζουν. Στη σημερινή εποχή νομίζω ότι κυριαρχούν οι λίγο πιο ελαφριές γεύσεις. Έχουμε ελαττώσει υπερβολικά τη ζάχαρη,  τα γλυκά  είναι πιο δροσερά. Κυριαρχούν οι κρέμες διαφόρων ειδών ,έχει βαρεθεί ο κόσμος το τυποποιημένο προϊόν και ψάχνει το παραδοσιακό το χειροποίητο,που ξεχωρίζει ...

 

Θα μου αποκαλύψεις δυο γλυκές συνταγές; Ότι θέλεις εσύ!!!!!
 

Ότι θέλεις Έρικα μου,αλλά νομίζω ότι λόγω των ημερών θα προτιμήσω να αναφερθούμε σε γλυκάκια γιορτινά του Πάσχα.Ας πούμε λοιπόν για το Πασχαλινά μας τσουρεκάκια,ένα εκλεκτό προϊόν άκρως παραδοσιακό,που όποια φίλη ή φίλος το φτιάξει θα μοσχοβολήσει ολάκερη η γειτονιά

.

 

                   Πασχαλινά τσουρεκάκια

  Υλικά: 3.300 γρ βούτυρο γάλακτος
              2 κιλά άχνη
              12 αυγά
              1 κουτ. Βανίλια
              150 γρ. μπέικιν
              αλεύρι μαλακό
             ξύσμα πορτοκαλιού.

 Εκτέλεση: Βάζουμε το μίξερ μας με το φτερό, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο την άχνη και τη βανίλια, στην 1η ταχύτητα μέχρι να γίνει η άχνη ένα με το βούτυρο. Στη συνέχεια βάζουμε 2η ταχύτητα και ρίχνουμε λίγα λίγα τα αυγά μέσα. Τα χτυπάμε μέχρι να διογκωθεί το βούτυρο και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι .

Πρέπει να διογκωθεί το βούτυρο σωστά. Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας μπορούμε να κάνουμε διάφορα σχέδια.

 Στο κατάστημά μας θα βρείτε πασχαλινά τσουρέκια σε σχήμα πλεξούδας, βαρκούλας, οχταράκια ....κ.ά. 

   

     Καλιτσουνάκι λυχναράκι


Υλικά για το ζυμάρι:

1 κιλό βούτυρο
1 κιλό άχνη
 1 κιλό αυγά
1 κουτ. Μπέικιν
 Μισό κουτ. βανίλια
Αλεύρι μαλακό όσο σηκώσει

 

Υλικά για την γέμιση:

1 κιλό μυζήθρα φρέσκια
2 αυγά
250 γρ ζάχαρη
λίγο αλεύρι

 

Εκτέλεση για το ζυμάρι:
Βάζουμε το φτερό στο μίξερ, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, την άχνη και την βανίλια να ομογενοποιηθούν, στη 1η ταχύτητα. Στη συνέχεια βάζουμε την 2η ταχύτητα και ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα. Όταν διογκωθεί το ζυμάρι βάζουμε το αλεύρι (όσο σηκώσει) με το μπεϊκιν.

Εκτέλεση για την γέμιση:

 Ανακατεύουμε τη μυζήθρα καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι . Όταν δέσουν τα υλικά το μείγμα μας είναι έτοιμο.

Συμβουλή : Όταν φτιάξουμε τα καλιτσούνια , στο τέλος πριν μπουν στο φουρνο μας, με ένα βουρτσάκι τα περνάμε μόνο με τον κρόκο του αυγού και όχι με το ασπράδι
 

Δεν ξεχνάμε να πασπαλίσουμε με κανελίτσα..

Ψήσιμο στους 180 βαθμούς κελσίου

Καλή επιτυχία και Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο!

 

 

Τι είδους εκδηλώσεις αναλαμβάνετε;

 

Αναλαμβάνουμε σχεδόν όλες τις εκδηλώσεις που θα χρειαστεί ο πελάτης μας. Είμαστε κοντά του και στη χαρά αλλά και στη λύπη του. Θα μιλήσουμε όμως μόνο για χαρές.
Εκδήλωση λοιπόν  γάμου. Μεγάλη ποικιλία τούρτας στην καλύτερη τιμή της αγοράς με 8 ευρώ το κιλό.
Εμείς θέλουμε ο πελάτης μας να  κάνει πρώτα μια έρευνα αγοράς και μετά να έρθει σε εμάς για να έχει μέτρο σύγκρισης. Είμαστε κοντά του στη βάφτιση των παιδιών του δημιουργώντας για τους καλεσμένους του διάφορα παστάκια χρωματιστά ή απλά σε πολλές γεύσεις ,με τα κουτάκια τους. Ξεροτήγανα, και ότι άλλο μας ζητηθεί!

Επίσης μπορούμε να ετοιμάσουμε τον μπουφέ για τα εγκαίνια του μαγαζιού του  ή για οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση επιθυμεί . Πχ, γενέθλια, νυφοστόλι, πρόγαμο, καλλιτεχνικές παρουσιάσεις, αρραβώνα ,κοπή πίτας, γιορταστικά event, κτλ κτλ κτλτ

 

 

Και ως προς τις τιμές; Ξέρω ότι έχετε ίσως την πιο χαμηλή τιμή στην τούρτα σε όλο το Ηράκλειο. Συμβαδίζει η ποιότητα με την τιμή;

 

Οι τιμές μας είναι πολύ χαμηλές,σε σύγκριση με άλλα καταστήματα όπως σου ανάφερα ήδη! Οι λόγοι είναι πολλοί.Είμαστε οικογενειακή επιχείρηση, και αφιερώνουμε πολλές ώρες εργασίας.

 Επιπλέον δεν θα δαπανήσουμε το κέρδος μας σε άσκοπες ανακαινίσεις για το κατάστημα, αλλά θα το διαθέσουμε στην ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε για την Παρασκευή των προϊόντων μας. Οπότε δεν διαπραγματευόμαστε καν την ποιότητά μας.
Και χαμηλή τιμή και άριστη ποιότητα.

 

 

Έφη μου σε ευχαριστώ πολύ!!!! Δεν ξέρω αν ήτανε ο μπαμπάς σου ζαχαροπλάστης και είσαι τόσο γλυκιά αλλά ο άντρας σου είναι σίγουρα!!! Και μια και μιλάμε για τον Πέτρο θα ήθελα να θέσω και σε εκείνον μερικές ερωτήσεις!

 

 

 

Πέτρο, αν έπρεπε να παρομοιάσεις την ιδανική γυναίκα για εσένα με ένα γλυκό, ποιο θα ήταν αυτό και για ποιο λόγο;

 

Γειά σου Έρικα μου. Σ’ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Η αλήθεια είναι ότι πολλά γλυκά μου έρχονται στο μυαλό.
Ένα από αυτά είναι το μιλφέιγ. Αφράτο...άσπρο...τρυφερό...
Ένα βελούδινο γλυκό γεμάτο μυστήριο που κρύβεται μέσα στις πολλές του στρώσεις..

 

 

 

Ποιο είναι το πρώτο γλυκό που έφτιαξες;

 

Θυμάμαι ήμουν μικρός πειραματιζόμουνα στο σπίτι μου. Έφτιαξα τα εκλαίρ ή σουδάκια.
Ήθελα να μπω στη διαδικασία να φτιάξω ένα γλυκό εξολοκλήρου από τη βάση του. Ξεκίνησα από το ζυμαράκι....ικανοποιήθηκα όταν  το είδα να ανεβαίνει....
στη συνέχεια στην γέμισή του (τη κρέμα του), και τέλος στο γαρνίρισμά του με καραμελωμένα αμύγδαλα.

 

Ποιο είναι το γλυκό που σου αρέσει να φτιάχνεις περισσότερο;

 

Όλα τα γλυκά που φτιάχνω τα αγαπώ, μα πιο πολύ από όλα με ικανοποιεί και με ξεκουράζει το παγωτό.
Οι λόγοι είναι πολλοί.
Έρικα ,με ενθουσιάζει να παίρνω στα χέρια μου το αγνό φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και να δημιουργώ.
Μα, με το που το βάζω στο βραστήρα, ικανοποιούμαι  με τη μυρωδιά  που γεμίζει το μαγαζί μου από το βράσιμο.
Δεν μπορείς να καταλάβεις αν δεν το ζήσεις.
Μετά μπορώ να φτιάξω ατέλειωτες γεύσεις με βάση πάντα την αγνή κρέμα. Δημιουργώ λαχταριστούς πειρασμούς και συγχρόνως είναι και τόσο θρεπτικό προϊόν. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να το δοκιμάσει. Κερνάμε όλους τους φίλους, για να έχουν άποψη και να μην μένουν στα λόγια...

ΚΡΕΜΑ  ΣΟΚΟΛΑΤΑ ,  ΠΕΠΟΝΙ , ΓΙΑΟΥΡΤΙ , ΚΑΡΑΜΕΛΑ  ΜΠΙΣΚΟΤΟ ,  ΦΡΑΟΥΛΑ , ΜΠΑΝΑΝΑ ,ΕΚΜΕΚ , ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ,  ΠΑΝΑΚΟΤΑ , ΡΟΔΑΚΙΝΟ , ΠΡΑΛΙΝΑ,  ΛΕΜΟΝΙ,  ΣΤΡΑΤΣΙΑΤΕΛΑ  και ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  15  νέες γεύσεις θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες!

Και φυσικά να σημειώσουμε ότι φτιάχνουμε παγωτό και για διαβητικούς.
 

 

 Αν σου δινότανε η ευκαιρία να κάνεις ένα άλλο επάγγελμα ποιο θα ήταν αυτό;

 

Μμμμμμμ ... Νομίζω ότι κανένα άλλο επάγγελμα δεν θα ήθελα να είχα επιλέξει. Αν όμως έπρεπε αναγκαστικά να αφήσω την ζαχαροπλαστική, ίσως θα μου άρεσε μάγειρας! Με σπεσιαλιτέ μου φυσικά, ένα απίθανο γλυκό για μετά το γεύμα!

Χρόνια πολλά και  καλές γιορτές σε όλο τον κόσμο..

 

 

Συνέντευξη:Έρικα Τζαγκαράκη

Facebook page Πρασανάκης :  : www.facebook.com/pg/%CE%A0%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%96%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AE%CF%82-121986387858361/photos/?tab=album&album_id=121990634524603    

 

 

 Blog Πρασανάκης : prasanakis.blogspot.gr/


Pinterest : gr.pinterest.com/erikatzagaraki/%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B6%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82/?eq=%CE%A0%CE%A1%CE%91%CE%A3%CE%91&etslf=8536