Γιώργος Βρέντζος:Δε νιώθω ότι έχω ιδιαίτερο τρόπο απαγγελίας στη μαντινάδα, αυτό που έχω μέσα μου αυτό βγάζω όταν τραγουδώ......

2014-11-28 22:52

Ο Γιώργης Βρέντζος γεννήθηκε το 1973 στα Ανώγεια Ρεθύμνου.Η διαδρομή περίπλοκη αλλά πάντα μουσική..!

 

1)Ανώγεια ..ένα χωριό με παράδοση στη λύρα...εσυ γιατί επέλεξες το μαντολινο...?

Πραγματι το χωριο Ανωγεια εχει ιστορια και παραδοση, όχι μονο στη λυρα. Καθε πατουχια από το χωμα του κρυβει ηρωισμους και ανταρτικα εναντια στους κατακτητες, περασμενες και τωρινες γενιες που μοχθησαν, αγαπησαν, τραγουδησαν τον ερωντα και τον πονο με κανταδες, χορεψαν και χορευουν εναντια στο χρονο και στο θανατο. Εχουν βγαλει κορυφαιους μουσικους και λυραρηδες. Το μαντολινο το αγαπησα γιατι γαλουχηθηκα με παλιους μερακληδες σε παρεες και κανταδες, εχει τη γλυκα και τη γαληνη της νυχτας, εχει το παθος που κρυβει κάθε δυνατο συναισθημα. Δεν υπαρχει πιο ωραιο ξυπνημα στη μεση της νυχτας από το γλυκο παιξιμο του μαντολινου, αληθεια εχω ξυπνησει πολλες φορες από κανταδα με μαντολινο και μου χει μεινει. Σε κάθε νυχτερινη κανταδα που εκανα ζουσα μια ιεροτελεστεια.

2)Ποιός ήταν ο δάσκαλος σου και σε ποιά ηλικία ξεκίνησες να παίζεις επαγγελματικά...

Όταν ημουν 10 χρονων περιπου, ειχε ερθει καποιος δασκαλος από τη Μακεδονια για να διδαξει στα παιδια μαντολινο και κιθαρα. Εγω στο ακουσμα αυτό ενιωσα ότι συναντω τη μοιρα μου, δηλαδη κατι το πρωτογνωρο ξυπνησε μεσα μου. Ηξερα κατά βαθος ότι για το μαντολινο ειχα προορισμο. Βρηκα ένα παλιο μαντολινο ενός θειου μου, και πηγα για δεκα μερες μονο επειδη ο δασκαλος διδασκε με νοτες και εγω δεν τις καταλαβαινα. Εβγαλα όμως από μονος μου το πρωτο κοματι στο μαντολινο κι ο δασκαλος με παινεσε. Μετα λοιπον τις 10 μερες που εφυγα, με πηγε ο πατερας μου στο συγχωρεμενο τον Μηνα Βουιδασκη και μου εδειξε το σκοπο ΑΠΟΚΩΡΟΝΑ. Τον εβγαλα αμεσως. Στα χρονια που ακολουθησαν εφερνε ο πατερας μου κασετες στο σπιτι και οποιος σκοπος μου αρεσε τον εβγαζα. Υστερα ηρθανε οι παρεες με δυνατους μερακληδες κι ετσι σιγα σιγα επαιρνα παρα πολλα από αυτά. Με λιγα λογια ο δασκαλος μου είναι το χωριο μου.

3) Με ποιόν έπαιξες πρώτη φορά επαγγελματικά σε γλέντι?τι θυμάσαι απο κείνη τη βραδιά...

Η πρωτη μου φορα ητανε στα 16 με το Νικηφορο Αερακη σε ένα μαγαζι στο Ηρακλειο. Μου φαινοτανε πολύ παραξενο λογω του ότι ημουν αρχαριος αλλα κι από την άλλη με συναρπασε που επαιζα με κορυφαιους μουσικους, αν και ο Νικηφορος ητανε από τους μεντορες μου στις παρεες μαζι με τον αειμνηστο Μυρο Σκουλα.

4)Εχεις πολύ ιδιαίτερο τρόπο απαγγελίας στη  μαντινάδα,κατι που σε εχει καθιερώσει...πως προέκυψε αυτο το στυλ?

Εγω δε νιωθω ότι εχω ιδιαιτερο τροπο απαγγελιας στη μαντιναδα, αυτό που εχω μεσα μου αυτό βγαζω όταν τραγουδω.

 

 

5)Κουρουπωτό η πλακέ μαντολίνο ποιό ειναι το αγαπημένο σου και γιατί?

Το πλακε είναι το αγαπημενο μου μαντολινο και συγκεκριμενα η πλακε μαντολα που εχω πολλα χρονια και είναι κατασκευης του αειμνηστου Βλασακη από το χωριο χουδετσι. Μπορει εδα τελευταια στα γλεντια να χω κουρουπωτο επειδη βγαινει πιο καλα στα μηχανηματα, αλλα η  γλυκα που εχει το πλακε στσι παρεες δεν υπαρχει. Αλλα κι απ την άλλη ο μουσικος είναι αυτος που διδει ψυχη και ταυτοτητα σε ένα οργανο.

6)Γιωργος Βρεντζος (Κατης)πως προέκυψε αυτο το ψευδώνυμο ή παρανόμι οπως λέτε στα Ανώγεια...

Οι Ανωγειανοι εχουνε ολοι παρατσουκλια και πρεπει οποιος ερθει στο χωριο να πει το παρατσουκλι καποιου αλλιως δε θα τονε βρει ευκολα. Τον πατερα μου λενε κατη και εγω σαν πρωτοτοκος το κληρονομησα. Ειχαμε στη γειτονια μια διανοητικα αρρωστη γυναικα την Ισμηνη που δεν ειχε καλη αρθρωση στο λογο. Τον πατερα μου τονε λενε Σωκρατη. Η Ισμηνη δε μπορουσε να προφερει το γραμμα Ρ και τον ελεγε Σωκατη. Επειτα την κουραζε κι αυτό κι αποφασισε να εγκαταλειψει και τα δυο πρωτα γραμματα της λεξης ΣΩ-ΚΑΤΗΣ Κι ετσι εμεινε το ΚΑΤΗΣ. Το αναφερω αυτό επειδη είναι εξυπνο παρατσουκλι από μια γυναικα που δε μπορουσε να μιλησει καλα.

7)Μύρων Σκουλάς τι κεφάλαιο ήταν στη ζωή σου...και ποσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε στη μουσική σου πορεία

Ο Μυρος όπως προαναφερα ητανε ενας από τους μεντορες μου στις κανταδες, στο παθος του τραγουδιου, στο μερακλικι και στο φιλοτιμο. Αντρας μπεσαλης κι αισθηματιας που δυσκολα θα ξαναβγαλει ο τοπος. Χαρη στο Μυρο εκαμα παρεες και κανταδες με παλιους μερακληδες που τωρα εχουν φυγει, όπως ο πολομανωλης, ο μερντζανης, ο σωπατοκωστας, ο στραβος, ο χουμας , ο καφατσοκωστας και αλλοι πολλοι γεροι και νεοι. Ητανε ο ανθρωπος που με πρωτοβαλε στη δισκογραφια με το ΕΓΩ ΧΩ ΔΥΝΑΤΑ ΦΤΕΡΑ. Αξιζει εδώ ν αναφερω και τον αειμνηστο Γιωργη Σταυρακακη [Μιχαλομπα] που εκεινη την περιοδο κανανε πολύ παρεα με το Μυρο και εβγαζανε μαζι τσι μαντιναδες για το δισκο. Μεγαλοι μερακληδες και οι δυο και προπαντως σπουδαιοι ανθρωποι.

8)Τα πιο πολλά στην καριέρα σου σε ποιόν τα οφείλεις;

Στους γονεις μου, στο χωριο μου. Στη γυναικα μου Αλεξανδρα που με παροτρυνει και με καθοδηγει, σε ολο τον κοσμο που με αγαπα και με στηριζει και θελω να πω ένα μεγαλο ευχαριστω από καρδιας. Μα πανω από όλα τα οφειλω στο Θεο και στον Αη Γιωργη που με ειχε ταξει ο πατερας μου.

9)Πρόσφατα κυκλοφόρησε η καινούρια σου δισκογραφική δουλειά με τίτλο  Ασφενταμιάς..το τραγούδι ο Πυθαγόρας στο Ιδαιόν Άντρο κλέβει τις εντυπώσεις....τι μήνυμα θες να περάσεις στο κοινό ?

Το τραγουδι Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟ ΙΔΑΙΟ ΑΝΤΡΟ βγηκε 2 χρονια πριν το βαλω στη δισκογραφια. Το 2009 αρχη της οικονομικης υφεσης. Ηρθε και με βρηκε χωρις να το επιδιωξω, ασυνειδητα και δεν είναι τυχαιο. Εχει πολλα μηνυματα. Όπως το αρχαιοελληνικο και αιωνια φωτεινο πνευμα που μας κανει να παρουμε το δρομο της αρετης με την αυταπαρνηση του ΕΓΩ μας. Μπορει να μας ξυπνησει το γνησιο Ελληνα που κρυβεται μεσα μας και να παλαιψουμε δυνατα με οπλο το φως εναντια σε κάθε εχθρο της αληθειας και του μισους. Εναντια σε κάθε κατακτητη αν χρειαστει. Οι ριζες μας είναι αυτό που μας κρατα ορθιους ακομη και αν τις χασουμε, χανουμε τον κοσμο ολο.

10)Πως αισθάνεσαι σαν καλλιτέχνης μέσα στο σημερινο κόσμο ;

Μεσα στη σκληρη πραγματικοτητα του κοσμου ετουτου, αιθανομαι την αδικια που συμβαινει παντου. Πολεμος, φτωχια κι εξαθλιωση των ανθρωπων, αρρωστιες και πεινα, πτωση ηθων και αξιων, μαριονετες πολιτικοι και λαθος προτυπα επιπλεουν στη επιφανεια. Η κακογουστια κυβερνα σε ολους τους τομεις, σε ολες τις τεχνες, στη μουσικη και παντου. Σκοπιμα τα πρωοθουν αυτά τα σκοτεινα κεντρα εξουσιας για να αποπροσανατολισουν τον ανθρωπο και να τον κανουν πιονι στα χερια τους και στους υπουλους σκοπους τους. Εμεις σαν μουσικοι εχουμε χρεος πρωτοι να τα βλεπουμε και να τα λεμε αυτά εστω και μεσα από το στιχο. Όπως ελεγε και ο αειμνηστος ΡΙΤΣΟΣ μεσα από τη θεικη φωνη του ΞΥΛΟΥΡΗ [ΕΜΕΙΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΜΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ]. Δεν ειμαι απαισιοδοξος, πιστευω στην αγαπη που εχει μεσα του ο ανθρωπος. Η αγαπη αυτή μπορει ακομη και το ιδιο το συμπαν να ανανεωσει αν αγαπησουμε ο ενας τον αλλον.

 

11)Εχεις συγκινηθεί ποτε πάνω στο πάλκο?Κι αν ναι γιατί?

Παρα πολλες φορρες εχω συγκινηθει στο παλκο. Αμα βλεπω καλους χορευτες να ζωγραφιζουν με το χορο τους, βουρκωνω. Ακομη και ο λυραρης αμα παιζει με παθος παθαινω το ιδιο.

12)Ψεύτικο το χαμόγελο

 στα χείλη εβγήκε πάλι

,Χριστέ τον πόνο που βαστώ

μην τον νιώσουν άλλοι

Γελούν τα χείλη μα η καρδιά

πάντα ναι μαζωμένη,

τση μοίρας το επόμενο

χτύπημα περιμένει ....

Προσωπικά  το λατρεύω αυτο το τραγούδι  Γιώργο..ποιά η πηγή έμπνευσης του?

Η μελωδια μου βγηκε όταν ακομη δεν ειχα παει στο στρατο. Στην αρχη ειχα βαλει καποιους αλλους στιχους και το παιζαμε στις παρεες. Οι γνωστοι στιχοι ηρθανε πολύ αργοτερα. Εδεσανε με τη μελωδια και το αγαπησε ο κοσμος. Τον ευχαριστω γι αυτό όπως και εσενα Κατερινα, χαιρομαι που σου αρεσει.

13)Οικογένεια και καριέρα,είναι έυκολο ή δύσκολο να τα συνδυάσεις?

Η καριερα στη μουσικη είναι ένα ταξιδι σε αγνωστες θαλασσες, ποτε με φουρτουνες και ποτε με μπονατσα. Η οικογενεια είναι το νησι που με γαληνευει.

14)Τον ελέυθερο σου χρόνο με τι ασχολείσαι?

Εκτος από το παιξιμο μ αρεσει το διαβασμα, να βλεπω ταινιες και ντοκυμαντερ, να βγαινω με τσι φιλους μου, να πηγαινω και να μιλω με τη φυση, και διαφορα αλλα. Μα πανω απ όλα ασχολουμαι με την οικογενεια μου.

15)Τι είδους βιβλία σου αρέσει να διαβάζεις....και τι μουσική ακους εκτος απο κρητικά.

Μου αρεσουνε τα βιβλια με λαικες παραδοσεις, η ποιηση και παρα πολύ η φιλοσοφια, η φανταστικη λογοτεχνια, οι επικες ιστοριες, τα μυθιστορηματα, η μεταφυσικη, τα θρησκευτικα βιβλια, η αρχαια Ελληνικη ιστορια και μυθολογια και γενικα ο,τι εχει να κανει με την καλλιεργεια και την ανησυχια του πνευματος. Η μουσικη που ακουω εκτος τη δικη μας που πιστευω ότι είναι η καλυτερη ολων των υπολοιπων, μου αρεσουνε ολες οι παρδοσιακες μουσικες του κοσμου.  Η ινδικη πεντατονια, η ψυχεδελικη μουσικη, η βυζαντινη μουσικη, η αχαιοελληνικη μουσικη οση εχει διασωθει,, η φανταστικη μουσικη και ειδικα η ΜΥΘΩΔΙΑ του Παπαθανασιου, η κλασσικη μουσικη που με ηρεμει, ακουω μουσικοθεραπεια τις νυχτες μα χαλαρους τονους όχι για να κοιμηθω, παρα να ταξιδεψω. Ακουω γενικα ότι αγγιζει την ψυχη μου.

16)Αν δεν ήσουν μουσικός ,τι θα ήθελες να γίνεις?

Το ονειρο μου από μικρος ητανε να γινω πιλοτος της πολεμικης αεροποριας. Όμως με κερδισε η φυση και η μουσικη γιατι αυτά πανε μαζι. Και ειμαι τυχερος γι αυτό.

17)Θέλω να μου πείς μια μαντινάδα η ένα στίχο που σου ρχεται τώρα στο μυαλό.

Ανθρωπε πρεπει ν αγαπας

Ο,τι σε περιβαλλει

Τι πιο ωραιο σαν περνας

Να σου γελουνε οι αλλοι.

18)Πιστέυεις στο θεο?

Ο Θεος ειναι τα παντα. Η Θεια βουλιση όλα τα συγκρατει και τα ανεχεται διοτι είναι η υπερτατη αγαπη. Χωρις τον Ιησου Χριστο δεν θα υπηρχε τιποτα.

19)Μια ευχή για την Ελλάδα και τους Ελληνες...

Ευχομαι σε ολους τους Ελληνες να πιστευουν στο Θεο και στην πατριδα μας, διοτι η πιστη και μονο μπορει βουνα να κινησει. Πρεπει να δειξουμε δυναμη στα ανθελλινικα χτυπηματα διοτι σαν λαος ειμαστε μαχητες όπως οι προγονοι μας. Ο πολεμος που μαινεται στην Ελληνορθοδοξια δεν είναι τυχαιος.  Ολοι μαζι μπορουμε να αλλαξουμε τον εαυτο μας προς το καλυτερο και να πολεμησουμε για τα ιδανικα και τον ιερο μας σκοπο, που δεν είναι άλλος παρα η φωτοδοτηση του πολιτισμου στα περατα του κοσμου. Ευχομαι υγεια, αγαπη, ομονοια, δυναμη και μαχητικοτητα.

ΝΑ ΣΤΕ ΚΑΛΑ…………….

 

Συνέντευξη:Κατερίνα Κορνελάκη