Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης: Δεν ταυτίζομαι με κανένα τίτλο ούτε του παραδοσιακού, ούτε του έντεχνου ουτε τίποτα. Απλά της δημιουργίας πραγμάτων που με εκφράζουνε και με κάνουν να νιώθω όμορφα.

2014-07-15 08:06

Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης είναι ένας νέος άνθρωπος ,ένας νέος δημιουργός ,ένα "καλύτερο αύριο" στην μουσική!Το ύφος του σοβαρό,μετρημένο ,ουσιώδες,ικανό να ξεχωρίσει μέσα στη πληθώρα των μουσικών αποτυπωμάτων που έχουν κατακλύσει το καλλιτεχνικό στερέωμα!Τα βήματα του,έως τώρα σεμνά μεν,στιβαρά δε...έχουν καταφέρει να αφήσουν το δικό τους χνάρι στο δύσκολο μονοπάτι της μουσικής...Πόσο μάλλον της Κρητικής μουσικής ,που την περιβάλει πάντοτε ένα αυστηρό ,παραδοσιακό κοινό,έτοιμο να απογειώσει τον εκάστοτε δημιουργό ή να τον προσγειώσει απότομα στην πραγματικότητα....Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης έχει καταφέρει το αντίθετο...Να απογειώνει εκείνος τον κόσμο που τον παρακολουθεί και τον στηρίζει απο την αρχή της καριέρας του εως και σήμερα...Οι συνεργασίες του,η μουσική του κατεύθυνση καθώς και ο τρόπος που ο ίδιος προβάλει την δουλειά του ,μαρτυρούν περίτρανα ότι ένα μεγάλο μέρος του μουσικού  ορίζοντα της Κρήτης του ανήκει δικαιωματικά!!!!!

.............."Ερικα Τζαγκαράκη.............

 

Έρικα Τζαγκαράκη –Κατερίνα Κορνελάκη :

 Γιώργο,καταρχήν σ ευχαριστούμε που δέχτηκες να μας παραχωρήσεις αυτή τη διαδικτυακή συνένετευξη. Πες μα λίγα πράγματα για σένα...Που γεννήθηκες,που μένεις,ποιά είναι η οικογενειακή σου κατάσταση...

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Καλώς βρεθήκαμε λοιπόν! Μεγάλωσα στη Μεσσαρά το χωριό μου είναι η Πλώρα κ η μητέρα μου είναι από τα Πηγαϊδακια. Είμαι το τρίτο μέλος της οικογένειας, καθώς έχω δύο αδερφές ακόμα την Κατερίνα και την Άρτεμη.

 

Κατερίνα Κορνελάκη:  Γιώργος Νικηφορου Ζερβακης....Ιδιαiτερο ονοματεπωνυμο θα ελεγα... Αυτό που θελω να σε ρωτησω ειναι για το ενδιαμεσο ονομα...το Νικηφορου... Το χρησιμοποιεις στην καλλιτεχνικη σου πορεια ως φορο τιμης στον πατερα σου;

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Ένας μίκρος φόρος τιμής Κατερινα μου όπως είπες , και μια πιο προσδιορισμένη μουσική ΄΄ διεύθυνση ’’ για εμένα.

 

 Έρικα Τζαγκαράκη:

Η γνωριμία σου με τη μουσική ξεκίνησε το 1994 όπου σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησες μαθήματα λύρας δίπλα σε εναν απο τους πρωτομάστορες της Κρητικής μουσικής, Σπύρο Σηφογιωργάκη. Θέλω να μου πεις τι θυμάσαι απο τον Σπύρο Σηφογιωργακη?Πως σε αντιμετωπιζε?ήταν αυστηρος?

 

 Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Ο Κ. Σπύρος ήταν δάσκαλος και στη μουσική αλλά και σε στάση ζώης. Μας δίδαξε πολλά πράγματα αλλά κυρίως το πώς πρέπει να στέκεσαι με ήθος και συνέπεια απέναντι στην μουσική. Σε αυτά τα θέματα ήταν πιο αυστηρός παρά το να μην πήγαινες κ τόσο πολύ μελετημένος. Αξιοθαύμαστος άνθρωπος.

 

 Έρικα Τζαγκαράκη:

 Η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά ηταν το "Χειμώνα φέρνεις"...Πότε είχε κυκλοφορήσει και ποια ήταν τα συναισθήματα σου μπαίνοντας για πρώτη φορά στο studio?

 

  Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Το 2006! Είναι μια διαφορετική εμπειρία το στούντιο οπου καλείσαι να αποτυπώσεις κατι που θα μείνει. Αμήχανα αρχικά, αλλά είχα να κάνω με πολύ σοβαρούς επαγγελματίες και λειτούργησε άμεσα η καλή χημεία!

 

Έρικα Τζαγκαράκη-Kατερίνα Κορνελάκη:

Και μετα απο το "Χειμώνα" ...τι ακολούθησε Νικηφορε? Θελουμε να μας αναφέρεις συνεργασιές σου που υπήρξαν καταλυτικές για την μετεπειτα πορεία σου στο χώρο

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

 Μετά το χειμώνα φέρνεις ακολούθησε κυρίως μια περίοδο περισυλλογής για το πώς βλέπω την μουσική, και τι είναι περίπου αυτό που θέλω να κάνω. Πήγα λίγο αλλιώς από ότι με πήγαινε ο δρόμος κυρίως μελετώντας πράγματα διαφορετικά από όσα μέχρι τότε. Έκανα μουσική για αρχαίο θέατρο και έψαξα να βρώ τον ‘’ήχο μου΄΄ Σήμερα με τον Μιχάλη Παχάκη, τον Δημήτρη Ζωγραφάκη, Μιχάλη Μπουτσάκη και Αντώνη Πατραμάνη έχουμε δημιουργήσει ένα μουσικό σύνολο που τον προσεγγίζει αρκετά.

 

 Έρικα Τζαγκαράκη:

 Και αισίως φτάνουμε στο Μωσαϊκο...Μία έντεχνη δουλειά που έχει αγαπηθει πολύ απο το κόσμο... Αξιόλογα ονόματα του χώρου συμμετάσχουν σ αυτη τη δουλεια... Πως προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες..

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Το μωσαϊκο κυκλοφόρησε πρόσφατα πριν 2.5 μήνες περίπου. Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή που ολοκληρώθηκε ένα έργο που πραγματικά με έχει συγκινήσει το ταξίδι προς την ολοκλήρωσή του. Γνώρισα μέσα στην πορεία τον κ.Βασίλη Σκουλά και τον Ψαραντώνη που τα τραγούδια μας έφεραν κοντά και πλέον μπορώ να μοιράζομαι μαζί τους χρόνο στην καθημερινότητα μας. Με τον Νίκο τον Στρατάκη έχουμε χρόνια μια φιλία που μας εδώσε όμορφα τραγούδια όπως τον ‘’Γύρο του θανάτου’’ , ενώ ετοιμάζουμε και άλλα πράγματα. Είναι στους κοντινούς μου ανθρώπους. Την Τζωρτζίνα την γνώρισα πριν χρόνια και πρόκειτε για μια ιδιαίτερη φωνή που όλο με εκπλήσει, και τέλος ο Gianfranco που κάναμε τον Φάρο σε ελληνοιταλικά!!

 

 

 Έρικα Τζαγκαράκη:

Θεωρείς τον ευατό σου έναν παραδοσιακό λυράρη που απλά έκανε μία στροφή στο έντεχνο η έχεις αποφασίσει στο μέλλον να ασχοληθείς με την έντεχνη Κρητική μουσική?

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Δεν ταυτίζομαι με κανένα τίτλο ούτε του παραδοσιακού, ούτε του έντεχνου ουτε τίποτα. Απλά της δημιουργίας πραγμάτων που με εκφράζουνε και με κάνουν να νιώθω όμορφα.

 

  Κατερίνα Κορνελάκη:

Υπάρχει πολιτική ποίηση στις μέρες μας ...Πόσο σε ενδιαφέρει αυτό το είδος ποίησης και αν θα μελοποιούσες κάτι ανάλογο....

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

 Έχει μεγάλο χάσμα ο πολιτικός στίχος από τον στίχο της μόδας. Και τι εννοώ, για εμένα πολιτικό τραγούδι δεν είναι αυτό που γράφεται στις μέρες μας από ανθρώπους που το μόνο που γράψανε τόσα χρόνια ήταν ‘’σ’ αγαπώ μ΄αγαπάς αγαπιόμαστε,γιατί κάποτε αγαπηθήκαμε’’ και ξαφνικά δε περνάνε πια αυτά και λένε τι πουλάει τώρα? Ο πολιτικός στίχος λόγο του οσων περνάμε σαν χώρα, οκ! Πάμε! Και αρχίζουν, βρισίες για τους πολιτικούς, για την βουλή για το σύστημα για όλα, και ούτε που έχουνε ιδέα! Μονάχα το χρήμα! Εχω μελοποιήσει τραγούδι με πολιτικές προεκτάσεις λέγετε ‘’ κουρδισμένα ρολόγια σε στίχους Αρη τζωρτζακάκη.

 

 Έρικα Τζαγκαράκη:

H Μαρία Φαραντούρη σε συνετευξη της στο musicity.gr δηλωσε οτι «Το τραγούδι δε μπορεί να κάνει επανάσταση, μπορεί όμως να γαληνέψει τις ψυχές, να δώσει τροφή για προβληματισμό και σκέψη»!Ποια ειναι η δικη σου τοποθετηση?

 Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Θα συμφωνήσω, με την πρόσθεση ότι όταν η ψυχή γαληνέψει, το μυαλό προβληματιστεί και κατ επέκταση σκεφτεί, θα έρθει η εσωτερική ατομική επανάσταση που μπορεί να χτυπήσει με πιο συγκροτημένο τρόπο τα στερεότυπα που μας έφεραν εδώ. Και όλα αυτά ναι, μέσα από το τραγούδι.

 

 Κατερίνα Κορνελάκη:

Γράφεις στίχους και μουσική...Τα έργα σου έχουν το στίγμα σου και ξεχωρίζουν... Οι σκέψεις σου διαφοροποιούνται απο όσα έχω διαβάσει και ακούσει ως σήμερα... Έχεις μιά σκέψη Γιώργο...Μέρες...μήνες...χρόνια... θέλω να μοιραστείς μαζί μας τις πηγές εμπνεύσης σου...

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

. Η στιγμή  Κατερίνα μου ,είναι και η έμπνευση μου. Η παρατήρηση της ωρίμανσης μας θα έλεγα κυρίως.

 

 Έρικα Τζαγκαράκη:

 Εγώ χαράμισα τα πιο καλά μου χρόνια Να περιμένω μιας αγάπης γυρισμό Έχτιζα πύργους από άμμο και κοχύλια Και έκλεινα μέσα εκεί χιλιάδες σ'αγαπω Εδώ δε ζήτησα βοήθεια από κανένα Πάντα πετούσα στο δικό μου ουρανό Και ήρθαν στιγμές που τα πληγώσαν τα φτερά μου Μα εγώ συνέχισα και έτσι να πετώ... Υπέροχοι στίχοι..δικοί σου στίχοι... Πόσες χιλιάδες σ αγαπω έχεις κλείσει στη ψυχή σου Γιώργο?

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

 Είναι μια μορφή άμυνας, Αυτό.

 

  Κατερίνα Κορνελάκη:

Σκοπεύεις να εμπιστευτείς στο μέλλον στιχους σου σε νεότερους ερμηνευτές?

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

 Θα ήταν μέγαλη μου χαρά!

 

 Κατερίνα Κορνελάκη:

Τι είναι αυτό τελικα που προσδίδει αξία και ποιότητα στην τέχνη, ?

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

 Ο τρόπος που την αντιμετωπίζεις.

 

 Έρικα Τζαγκαράκη:

Αν σε ρωτούσα να μου πεις ποιος είναι ο Γιωργος Νικηφορου Ζερβάκης , τι θα μου έλεγες;(Ως ανθρωπος και μετα ως καλλιτεχνης)

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Αυτό θα μπορούσαν να στο απαντήσουν άλλοι!!!!

 

Κατερίνα Κορνελάκη:

Κανοντας μια αποτιμηση ,ποια θεωρεις την πιο σημαντικη στιγμη στην πορεια σου μεχρι σημερα…?

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

 Την συνέργασία μου με τον κ. Βασίλη Σκουλά και τον Ψαραντώνη.

 

Κατερίνα Κορνελάκη:

 Τι άλλο δηλαδή να περιμένουμε?; Ποια είναι τα μελλοντικα σου σχέδια?

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Ηχογραφείται μια προσωπική κρητική δισκογραφική δουλειά, συμμετέχω σε κάποιες νέες δισκογραφικές δουλειές , μια από αυτές κυκλοφόρησε πρόσφατα και είναι του Νίκου Σαπουντζακη, που συμμετέχουν ακόμα ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Αργύρης Λούλατζης

 

 Κατερίνα Κορνελάκη:

Η μουσική έχει σύνορα;

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

 Όχι δεν έχει.

 

Κατερίνα Κορνελάκη:

Η ζωή θέλει χιουμορ?

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Χωρίς χιουμορ τι ζωή να έχεις??

 

 Κατερίνα Κορνελάκη:

Είσαι άνθρωπος που «δένεσαι» εύκολα με κάποια άτομα ;

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

 Παλιοτερα το έκανα με περισσή ευκολία, τώρα όχι τόσο!!

 

 Κατερίνα Κορνελάκη:

Σήμερα τι σoυ προκαλεί χαρά;

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Το χαμόγελο των ανθρώπων και η πρόοδος σε ότι κάνουμε!

 

Κατερίνα Κορνελάκη:

 Μίλησε μου αν θέλεις και για τις απλές χαρές της ζωής σου για τη σχέση σου με τους φίλους σου, τις συζητήσεις σας, τον αθλητισμο, ή ότι άλλο γεμίζει την καθημερινότητας σου.

 

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Πάντα οι συζητήσεις με τους φίλους, μπορεί να ξεκινήσει, από το γιατί κάποιος οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα μέχρι γιατί ο Γκέκας έχασε το πέναλτι, (γέλια) Πάντα ένας καφές με τους παιδίκους φίλους είναι βαλβίδα αποσυμπίεσης από πόλλα!

Σας  ευχαριστώ!!!!!!!!

 

Συνέντευξη : Eρικα Τζαγκαράκη-Κατερίνα Κορνελάκη

 

Υ.Σ : Παρασκήνιο ...με χιούμορ!!!! 

Στο τέλος της συνέντευξης η Κατερίνα Κορνελάκη έστειλε το τελευταίο μήνυμα στον Γιώργο για να κλέισουμε την συνεντεύξη με μιά πιο χαλαρή διάθεση

Σας παραθέτω το απόσπασμα της συνομιλιάς τους αυτολεξί!!!!

Κατερίνα Κορνελάκη:

Επ που πας?Εχω κατι ακόμα να σε ρωτήσω!!!!Διαβάζοντας τις ερωτήσεις Γιωργο της συνέντευξης ,ποια είναι η πρώτη σκέψη που έκανες?

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Γιατι δε δουλεύεις σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι????? Αυτό!!

  Κατερίνα Κορνελάκη:

 Xαχαχαχα!!Γιατι αγαπάω πιο πολύ τη θάλασσα!!!!

 Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης:

Ηταν άκρως επαγγελματικές και σοβαρές....

Kατερίνα Κορνελάκη:

Σ ευχαριστώ Γιώργο να σαι πάντα καλά και να δημιουργείς!!!!

Σ αυτό το σημείο να ευχαριστήσω κι εγώ τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη για την συνέντευξη που  παραχώρησε για το site μας "Η Ψυχή στη θέση της Καρδιάς" και να του ευχηθώ ολόψυχα "Καλή Σταδιοδρομία". Είμαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα μιλάει για εκείνον ολόκληρη η Ελλάδα!!!!

......Έρικα Τζαγκαράκη....