Κώστας Καραντινός:Η μουσική είναι μία αρρώστια που κυκλοφορεί μες στο αίμα σου ,ξεκινάς κάποτε και δε τελειώνει ποτέ για σένα

2015-01-20 19:52

Ο Κώστας Καραντινός,κατάγεται από το Ζαρό και δάσκαλος του ήταν ο Μανώλης Καρπουζάκης…Όταν αρχίζει και τραγουδάει ο Κώστας Καραντινός ..

Σ’ αγαπώ χωρίς εσένα δε μπορώ και απορώ και απορώ τι με κάνει να ζω..Σ’ αγαπώ και μπορώ να σε κάνω θεό φτάνει και συ να μου λες σ’ αγαπώ... 

τραγουδάει και η καρδιά του!!!!!! Νομίζω το μοναδικό τραγούδι που περιέχει τη λέξη Σ’ αγαπώ τόσες πολλές φορές. 

Όσοι δεν τον γνωρίζετε μέσα από αυτήν την συνέντευξη θα τον μάθετε και θα τον αγαπήσετε… 

και όσοι τον ξέρετε ήδη θα διαπιστώσετε οτι ή απλότητα και ή ειλικρίνεια που τον διακρίνουν είναι πέρα για πέρα αυθεντικές!!!!

 Καλή σας ανάγνωση..!!!

Κατερίνα Κορνελάκη

1) Ο δάσκαλός σου ήταν ο Μανώλης Καρπουζάκης...πώς γίνεται κάποιος που παίζει λύρα να μάθει στον άλλο λαούτο? 

Καραντινός Κώστας Είναι Κατερίνα οι πρόβες πού κάνουν δύο άτομα , εγώ με το Καρπουζάκη τότε έκανα κάθε μέρα. Δώδεκα με δεκατέσσερις ώρες παίζαμε.... κάθε μέρα.!

 2)Πόσο τυχερός αισθάνεσαι που συνεργάστηκες με τον Μανώλη Καρπουζάκη?

 Καραντινός Κώστας Σ αυτό όντως υπήρξα τυχερός..Σήμερα στις εποχές που ζούμε και οι γενιές που αναπληρώνονται ....θέλει πάρα πολύ τύχη να περάσεις η μάλλον να τύχει στο δρόμο της ζωής σου να ταιριάζουν τα χνώτα σου με ένα τόσο μεγάλο μουσικό όπως ήταν ο θείος μου ο Μανώλης Καρπουζάκης.. 

3) α)Αυτό σε βοήθησε ή όχι στη μέχρι τώρα επαγγελματική σου πορεία; 

Καραντινός Κώστας Με βοήθησε πάρα πολύ ..και μουσικά και στο θέμα του χαρακτήρα αλλά και της προσωπικότητας.

   β) Και της καταξίωσης?  

   Καραντινός Κώστας Και βέβαια!!

 4) α)Ποιόν λαουτιέρη έχεις μελετήσει περισσότερο? 

     Καραντινός Κώστας Κανένα!! 

      β)Ποίον θαυμάζεις από τα σημερινά παιδία που παίζουν λαούτο;

Καραντινός Κώστας:Υπάρχουν πολλοί καλοί και αξιόλογοι μουσικοί... απλά εγώ προσπαθώ είτε λαούτο παίζω είτε τραγουδάω να είμαι ο εαυτός μου. 

5) Δε υπάρχει κάποιος που θαυμάζεις ?.Με την εμπειρία που έχεις δε μπορεί να μη έχεις δει κάτι σε κάποιον που να λες αυτός θα αφήσει κάτι στη κρητική μουσική... Όνομα θέλω !!

 Καραντινός Κώστας Σου είπα υπάρχει .!! Όνομα όμως δε σου λέω. 

6)To λαούτο σήμερα χρησιμοποιείται ώς συνοδευτικό ενώ παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν και ως μελωδικό να πει κανείς και για την αντικατάσταση του πολλές φορές από τη κιθάρα που όμως αλλοιώνει εντελώς το μουσικό ύφος....ποία η άποψη σου? 

Καραντινός Κώστας Στα παλιά χρόνια το λαούτο ήταν συνοδευτικό και στα χρόνια που ζούμε τώρα το λαούτο έχει έχει γίνει μελωδικό .Παλιά έπαιζε μια λύρα ένας παλιός λυράρης με άλλον έναν λαουτιέρη και χωρίς κανέναν άλλο ,και άκουγες αυτό που έβγαινε και έλεγες παίζουνε πέντε λύρες και δεκαπέντε λαούτα .Σήμερα υπάρχει μόνο το εφέ και το τουπέ. Έχουν μπερδευτεί οι ρόλοι στο πάλκο πάνω .Πολλές φορές κάνει μια μαγκιά ο λυράρης και πρέπει να την κάνει τη μαγκιά και ο λαουτιέρης η κάνει κάτι άλλο ο λαουτιέρης για να πάρει τα βλέμματα από το λυράρη να πάνε στο λαουτιέρη μετά ο κιθαρίστας ,ο μπασιστας κ.τ.λ.π 

7) Θεωρείς δηλαδή ότι δε υπάρχει υγιείς ανταγωνισμός πάνω στο πάλκο? 

Καραντινός Κώστας Όχι. Το πάλκο για μένα είναι ιεραρχία ,δηλαδή υπάρχει το πρώτο όργανο που είναι η λύρα στη μουσική μας μετά ακολουθεί το λαούτο και μετά όλα τα υπόλοιπα( ( κιθάρες μπάσα κρουστά , ασκομαντούρα μαντολίνο) 

8) Για να κάνει κάποιος σόλο καριέρα στο λαούτο πρέπει να δώσει στο κοινό ένα ξεχωριστό ήχο και προσωπικό ύφος ,που να τον κάνει να διαφέρει από τους υπολοίπους οργανοπαίκτες Προσωπικά πιστεύεις οτι το έχεις καταφέρει; 

Καραντινός Κώστας Και βέβαια !Ακους και παίζει λαούτο ο Καραντινός και καταλαβαίνεις ότι παίζει ο Καραντινός. Παίζουνε 15 λαουτιέρηδες μαζί και την ώρα που θα παίξει ο Καραντινός ακούς κάτι απο το Καραντινό ,το ίδιο και με τη φωνή και στο θέμα τραγουδιού. Τραγουδούνε 35 και οι 30 είναι ίδιοι και άντε να ξεχωρίσουνε οι 3 από όλους αυτούς. 

9 )α)Ποιο τραγούδι σου σε αντιπροσωπεύει? 

      Καραντινός Κώστας:Πολλα!!!!!

   β)Και με ποιο άφησες τη σφραγίδα σου.?

 Καραντινός Κώστας Τα δύο λόγια και το Σαγαπω .Επειδή ήταν στην πρώτη μου δισκογραφία μ’αυτά τα δυο με γνώρισε ο κόσμος . Γιατί πάντα μένει η σφραγίδα ενός καλλιτέχνη από τη πρώτη του δισκογραφία! 

10) Επιδίωξη σου είναι να συνεχίσεις να παίζεις, που ακόμα κι αυτό στις μέρες μας είναι δύσκολο λόγο κρίσης...η όσο περνάνε τα χρόνια θέλεις να αφήσεις κάτι πίσω σου μέσω της μουσικής? 

Καραντινός Κώστας Η μουσική είναι μία αρρώστια που κυκλοφορεί μες στο αίμα σου ,ξεκινάς κάποτε και δε τελειώνει ποτέ για σένα...όπως κάποτε φτάνεις οργανικά σε μια ηλικία όπου οι δυνάμεις σου δε σε βοηθάνε αλλά η μουσική συνεχίζει να κυκλοφορεί μέσα στο αίμα σου. 

 

11) α)Πότε θα γράψεις καινούριο cd? 

     Καραντινός Κώστας Εχω γράψει !!

   β) Και πότε θα κυκλοφορήσει? 

       Καραντινός Κώστας Όπου να ναι!! 

   γ)Δικη σου μουσική? 

     Καραντινός Κώστας Ναι όλα!! 

   δ)Τον τίτλο θα μου τον πεις? 

      Καραντινός Κώστας Όχι !!!!! (γελαει) 

   ε) Όλοι οι στίχοι θα ναι δικοί σου?

      Καραντινός Κώστας Το 95 % 

   ζ) Γιατί επιλεγείς να το κάνεις αυτό?

     Καραντινός Κώστας Ε αφού μου χουνε βγει.¨ Οποτε γράφω ένα τραγούδι γράφω τη μουσική και μετά γράφω μια λέξη η μια πρόταση σα φαντασίωση .           Γράφω ενα καλαματιανό και λέω κρινάκι μου ε μου ρθανε τα λόγια και λέγεται Κρινάκι μου η ασπούμε έχω γράψει συρτά άλλα και λέω Γιατί. 

   η) Γραφείς δηλαδή πρώτα τη μουσική και μετά σου έρχεται και ο στίχος? 

     Καραντινός Κώστας Ναι την ώρα που κατεβαίνει η μουσική σου έρχεται και η φαντασίωση .Ο στίχος είναι να ξεκινάς να γράψεις ένα ολόκληρο τραγούδι σε      τρία λεπτά . 

12) α) Αν σου δώσουν στίχους άλλων ποσό εύκολο είναι για σένα να γράψεις μουσική? 

    Καραντινός Κώστας:Δε το χω κάνει ποτέ !! Μπορώ άλλα δε το χω κάνει ποτέ.Μου εχουν δώσει πολλούς στίχους άλλα δε έχει τύχει. Το στίχο πρέπει να          τον παντρέψεις με τη μουσική αυτή είναι η επιτυχία .Δε μπορεί να ναι μια καλή μουσική με ενα κακό στίχο η το αντίθετο. Αν είναι κακός ο στίχος και κακή η      μουσική πάλι το παντρεύεις βγαίνει κάτι... 

   β) Αν δε κάνω λάθος ο Δημήτρης Συγγλέτος πρόσφατα μας είχε πει ότι ο στίχος κάνει τη μουσική και στο λέω αυτό γιατί εσύ λειτουργείς εντελώς αντίθετα .        Είναι δηλαδή στο κάθε άνθρωπο η μουσικό πως θα λειτουργήσει? 

  Καραντινός Κώστας Εγώ νομίζω και τα δυο όχι μόνο ο στίχος .Απλά ο στίχος επειδή υπάρχει τραγούδι στο μουσικό μέρος πάντα ο ακροατής περιμένει να      ακούσει .Αν του αρέσει κάποια μουσική καινούρια και πει Οπα αυτό μου αρέσει τι θα πει τωρα?.Με το που θα πρωτοπεί κάτι αν είναι κάλος ο στίχος μένει πρώτα η μουσική και μετά ο στίχος .Δε υπάρχει πρώτα στίχος και μετά μουσική .Πάντα υπάρχει μουσική και μετά στίχος. 

13)Αφιερώνεις πολύ χρόνο στην σύνθεση μουσικής ? Πόσο δύσκολο είναι πόσο έυκολο και ποιά η πηγή έμπνευσης σου?

Καραντινος Κώστας¨ Δε είναι ούτε δύσκολο ούτε εύκολο απλά όποιος έχει το χάρισμα .Γιατί είναι χάρισμα. Ένας που γραφεί παράδειγμα μαντινάδες γράφει μαντινάδες .Ένας που γράφει μουσική ,γραφεί μουσική και η μουσική είναι μια ιδέα που σου κατεβαίνει κάποια στιγμή απο το πρώτο γύρισμα μέχρι το φινάλε κάποιου τραγουδιου.Δε προσπαθείς να γράψεις μουσική γράφοντας 5 νότες δηλαδή μισό γύρισμα του πρώτου μέρους και μετά να προσπαθείς να τελειώσεις το πρώτο μέρος και μετά το πρώτο μέρος να προσπαθείς να πάς στο δεύτερο μέρος να το ολοκληρώσεις. Μια επιτυχία ,μια σωστή σύνθεση ξεκινάς απο το Α και καταλήγεις στο Ω κατευθείαν 

Ιωάννα Ζαχαριουδάκη: Δε χρειάζεται όμως να χεις κάποιο ερέθισμα ?Οπως έγραψες το Σαγαπω που το έγραψες για τη κόρης σου. Σε 5 λεπτά το έγραψες. 

Καραντινός Κώστας Είναι η ιδέα που θα σου έρθει εκείνη την ώρα. Είναι και τα συναισθήματα . 

14)Ο Κάθε νομός έχει το προσωπικό του ύφος όσον αφορα τα συρτά...το κομμάτι "Δυό λογια πες μου τρυφερά" που το κατατάσσεις και απο πού έχει επιρροές? 

Καραντινός Κώστας Τα ¨' Δυο λόγια τρυφερά "είναι γέννημα δικό μου είναι Νομός Ηρακλείου .Ευτυχώς αυτό το κομμάτι έχει πάει σε όλη τη Κρήτη απο τη Σητεία μέχρι τα Χάνια. ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗ ΝΤΙΑ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΓΩ .Έχει γίνει γνωστό και εκτός Κρήτης .Να ναι καλά ο κόσμος ,Γιατί ο κόσμος κρίνει το κάθε τραγούδι που γράφει ο καθένας μας Ο κόσμος ανεβάζει ο κόσμος το κατεβάζει .Επιρροή εχει μεσα απο τη ζωή. 

15) Ποιον ακούς που εχει γράψει συρτά και θαυμάζεις;

Καραντινός Κώστας Όλους τους Ακούω απο τα Χανιά μέχρι τη Σητεία αλλά τα ακούσματα που είναι στα δικά μου αυτιά είναι πιο πολύ Μεσσαρα. 

16)Δικαιολογημένα η λύρα είναι το βασικό όργανο των Κρητών; Και σε ρωτάω γιατί παλαιότερα δεν υπήρχε η λύρα στο πάλκο...ήτανε το βιολί... 

 Καραντινός Κώστας:Εκτός τη λύρα έχουμε και το βιολί ακόμα στη Κρήτη .Κάποτε δε υπήρχε καθόλου η λύρα .Το κυρίως όργανο στη Κρήτη ήταν το βιολί άλλα με τα χρόνια υπήρξε μια εξέλιξη και μια αναμπουμπούλα τότε με τους πειρατές τα τότε χρόνια .Από οτι ξέρω για την ιστορία της δικιάς μας λύρας έχουμε πάρει πάρα πολλές επιρροές απο τη ποντιακή λύρα .Φτιάξαμε λοιπόν τη δική μας κρητική λύρα η οποία δε μοιάζει με τη ποντιακή λύρα είναι κάτι δικό μας .Όπως επίσης στη πορεία με την εξέλιξη της μουσικής κάναμε τη τρίχορδη λύρα τετράχορδη και πιστεύω πως πολλοί κατασκευαστές αν δε το χουνε φανερώσει ακόμα σε πολύ λίγα χρόνια θα φανερώσουν τη πεντάχορδη κρητική λύρα. 

17) Στο τέλος Κωστή αυτής της εξέλιξης τι θα λέμε για τη Κρήτη ?Ποιο όργανο τελικά είναι η παράδοση της Κρήτης .Γιατί στο βιολί δε υπήρξαν τέτοιες εξελίξεις.? 

Καραντινός Κώστας Όλα τα όργανα είναι η παράδοση της Κρήτης. Αυτό το νησί που λέγεται Κρήτη έχει τεράστια δύναμη που και μείς οι ίδιοι πολλές φορές δε τη ξέρουμε . Λέμε για παράδοση και όργανα ..Ολα τα όργανα είναι Κύρια δηλαδή χαμπιολη παίζεις σε μια παρέα είναι το χαμπιολι , η Ασκομαντουρα που μπήκε σιγά σιγά και έχει καθιερωθεί στα γλέντια τα τελευταία 2 χρόνια .Και ποιο παλιά υπήρχε άλλα υπήρχε λίγο θαμμένη να το πω λίγο καταχωνιασμένη σε μια γωνία. 

18)Πώς αισθάνεσαι όταν άλλοι καλλιτέχνες ερμηνεύουν έργα σου? 

Καραντινος ΚωσταςΕΊΝΑΙ ΤΙΜH ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ .

 19) Πόσες δισκογραφικές δουλειές αριθμείς μέχρι σήμερα...και ποιά τα σχέδια σου για το μέλλον ? 

Καραντινος Κωστας Οι προσωπικές μου δουλειέςς είναι δυο ,η πρώτη που έχει σα τίτλο "Μια ζωή θα Σαγαπω" και η δεύτερη "Κάθε μέρα" .Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και η τρίτη μου δισκογραφική δουλεία. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να χω και μια τριανταριά συμμέτοχες σε άλλες δισκογραφίες παιχτικα και τραγουδιστικά . 

20)Έχεις κάνει σημαντικές συνεργασίες. Αισθάνεσαι ότι αυτό αποτελεί μία δικαίωση του κόπου και της αγάπης σου για τη μουσική; 

Κωστας Καραντινός Δε θα μπορούσα να το πω δικαίωση γιατί ποτέ ένας μουσικός δε πρέπει να επαναπαύεται Πρέπει συνέχεια να ασχολείτο με τη μουσική. 

21)Τι γνώμη 'έχεις για τις ζωντανές ηχογραφήσεις ? 

Καραντινός Κώστας Τη χειρότερη !Ζωντανή ηχογράφηση που?? κλεισμένος σε ένα δωματιάκι του στούντιο ?Πως γίνεται να είναι ζωντανή ηχογράφηση απο γλέντι και να σε κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους ? Είναι θέμα εμπορίου θέμα εταιριών Είναι κάποιοι συνάδελφοι τους οποίους τους διατάζουν νατο κάνουν .Είναι και κάποιοι άλλοι που του κόσμου τα καλά να τους τάξουν δε το κάνουν .Είναι θέμα προσωπικότητας του Καλλιτέχνη .Για μένα ζωντανές ηχογραφήσεις δε έπρεπε να κυκλοφορεί καμία εταιρία μπορεί ένα τραγούδι του Κώστα Μουντακη η του Θαναση Σκορδαλου που είναι εθνικοί ύμνοι στη Κρήτη να τους καταπατά ο κάθε ενας .Είναι αλλιώς να γράψει ένας νέος ένα τραγούδι του Καραντινού κι αλλιώς να πειράζει τις εκκλησίες τους θεούς.

 22) Ισχυρίζονται όμως Κωστή αυτοί που κάνουν τις ζωντανές ηχογραφήσεις οτι ξεθάβουν τα τραγούδια κι ότι ένα νέο παΐδι δε ξέρει το Μουντακη αλλά θα τον μάθει με την νέα εκτέλεση ...

Καραντινος Κωστας Θα βάλει το γνήσιο να μάθουν και μερικές λεπτομέρειες . Οι άλλοι που το κάνουν σα ζωντανή τα καταπατουνε όλα και βγάζουν τα μισά και όπως αρέσει του καθενός η όπως με τη μουσική πάνε και γράφουν τη μουσική του καθενός με άλλη μαντινάδα?

 23)Μανώλης Ρασιδάκης..Ενας απο τους καλύτερους δεξιοτέχνες της λύρας ..

 Καραντινος Κωστας Ο κουμπάρος μου ο Μανώλης είναι ενας τεράστιος μουσικός απο τους 5 καλύτερους λυράρηδες στη Κρήτη για μένα .Ο Μανώλης ξέρει ...ανα πάσα ώρα και στιγμή τη λύρα που κρατεί πόσα χιλιοστά του στριφταλιου θέλει να το γυρίσει δεξιά η αριστερά για να κουρδίσει η λύρα αν σε περίπτωση χει ξεκουρδίσει. Έχει ενα τεράστιο πνευμα γύρω απο τη λύρα, τεράστια φαντασία φοβερός δεξιοτέχνης και καταπληκτικός άνθρωπος .Έχω πάρει πολλά απο το Μανώλη. 

24)Ποιές είναι οι κυκλοφορίες που άκουσες τελευταία και σου άρεσαν? 

Καραντινος Κωστας Υπάρχουν κυκλοφορίες που μου αρέσουν οπως του φίλου μου του Νεκτάριου Κλωστρακη το «Γονατιστός» που το λεει μοναδικά ο Ψαραντώνης .Μόνο ο Ψαραντωνης μπορούσε να το περάσει Είχε τη δύναμη, είναι η ταυτότητα του κάθε καλλιτέχνη .Ακούς το κομμάτι και είναι του Νεκτάριου και μπορείς να πεις όχι δε ειναι είναι του Ψαραντώνη. Μου αρέσει το Ήταν αυγή του Μανωλιουδη του Χαλκιαδάκη . 

25)Το διαδίκτυο σίγουρα διευκολύνει την προβολή της δουλειάς των καλλιτεχνών..Η πρακτική αυτή όμως πιστεύεις πως ελλοχεύει και κινδύνους ? 

Καραντινος Κωστας Στις εποχές που φτάσαμε οι δισκογραφικές εταιρίες έχουν πεθάνει ,υπάρχει τώρα μόνο το διαδίκτυο καλώς η κακώς,τώρα αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος ,πιο εύκολος να φτάσει το κάθε κομμάτι καινούριο η παλιό στον ακροατή. 

26)Διδάσκεις σε παιδία ?Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που καθιστά έναν καλλιτέχνη ικανό για διδασκαλία? 

Καραντινος Κωστας Ναι διδάσκω....Να το χει μέσα του. Άμα το χει το παιδί του δείχνεις μια νότα και την επόμενηφορά που του κάνεις μάθημα σου παίζει δυο 

. 27)Αν σου φέρουν ένα παιδί να του μάθεις λαούτο...και δε το χει... θα το πεις? 

Καραντινος Κωστας Και βέβαια .Θα φανεί..βασική προϋπόθεση είναι τα ακούσματα που έχει το παιδί...αν ακούει κρητική μουσική θα μάθει. Αν ακούει ροκ δε μπορεί να μάθει κρητική μουσική.

 28)Με την εμπειρία που έχεις τί πιστεύεις ότι λείπει απ’ τα μουσικά δρώμενα τώρα?

Καραντινος Κωστας Δε νομίζω ότι λείπει απο τα μουσικά δρώμενα τίποτα τώρα γιατί υπάρχουν φοβεροί συνάδελφοι παικτικα , απλά είμαστε σε λάθος εποχη. Αυτή η κρίση κάπου σε στεναχωρεί απο τη μια επαγγελματικά λόγο οικονομικών και απο την άλλη πάλι σε ευχαριστεί γιατί ένας που το αγαπά καλύβεται νομίζω και με την ηθική ικανοποίηση. Και θα σου εξηγήσω τι εννοώ ηθική ικανοποίηση...Όταν πάω εγώ σε ένα γάμο δε με ενδιαφέρει πόσα λεφτά θα βγαλω,με ενδιαφέρει να μπορώ να κάνω το κόσμο να χορεύει πάνω στα τραπέζια. 

29)Πλέον υπάρχουν πάρα πολλά συγκροτήματα "φυτρώνουν" οι λυράρηδες και οι μουσικοί σα τα μανιτάρια αυτό είναι καλό η κακο. Μήπως είναι μόδα? 

Καραντινος Κωστας Είναι οι εξέλιξη ,είναι τα μέσα είναι πολύ ποιο εύκολο να μάθει κάποιος ένα όργανο τωρα.Σου είπα όμως και την αρχή οτι είναι πάρα πολύ δύσκολο στο πέρασμα σου το μουσικό η της ζωής σου να τύχει να πας με κάποιο ποιο μεγάλο και πολύ ποιο έμπειρο και να μπεις πιο βαθειά στη μουσική .Όλα τα τραγούδια έχουν μια λεπτομέρεια απο το εργοστάσιο αυτή τη λεπτομέρεια άμα δε τη κάνεις είναι άχρηστο όλο το κομμάτι οσο καλά και να το πεις όσο καλά και να το παίξεις,

 30)Κώστα ..παντού τα πάντα....Σήμερα έχουμε δύο είδη αντιγραφής στην ελληνική μουσική..Το ένα έχει να κάνει με αντιγραφή μικρών θεμάτων, ήχων, ρυθμών και το άλλο με κλοπή ολόκληρων κομματιών, από τη βασική μελωδία, ως το ρυθμό ....η προσωπική σου άποψη ποιά έιναι? 

Καραντινος Κωστας Επειδή τα ακούσματα είναι πολλά η ουσία για μένα είναι μια...μπορεί να πάρεις κάτι και να το κλέψεις και να το κάνεις δικό σου,εαν έχεις τη δύναμη και την αξία να το περάσεις και να το κάνεις δικη σου επιτυχία αυτό είναι καλό για σενα. Πολλά τραγούδια παλιών λυράρηδων μεγάλωνε και αξιόλογων ειναι κλεμμένα απο λαϊκά τραγούδια..τα χουνε κάνει Χανιώτες και διάφορες κοντυλιές, αλλά τα χουνε περάσει σα δικά τους σα σφραγίδα δική τους .Αυτό είναι επιτυχία. 

31)Η επωνυμία απο τι συνοδεύεται?

 Καραντινος Κωστας Η επωνυμία συνοδεύεται απο τη προσωπικότητα που εχει ο κάθε μουσικός ...και επίσης απο τη δύναμη του.!!!!!!!!!! 

32)Ποιες πιστεύεις οτι είναι οι προϋποθέσεις ενός καλού τραγουδιού? 

Καραντινος Κωστας Να σου πηγαίνει .Να το εμπεδώσεις πρώτα ψυχικά να το περάσεις απο τα φίλτρα της καρδιάς σου και μετά να το εκτελέσεις..

33) Μόνο σε πίνακα ζωγραφικής εχω δεί γυναίκα να παίζει λαούτο..Το λαούτο είναι γένος αρσενικού? 

Καραντινος Κωστας Όλα τα όργανα είναι για όλους απλά το κρητικό πάλκο δε είναι όπως το λαϊκό που υπάρχουν και τα δυο φύλλα. Παρόλα αυτά υπάρχει η Σούλα Δασκαλομαρκάκη που ασχολείται επαγγελματικά με το λαούτο και είναι άξια συγχαρητηρίων

34) Έχει να κάνει και με τη τεχνική του λαούτου ? Είναι δύσκολο για μια γυναίκα ?

 Καραντινος Κωστας Δε νομίζω να ναι δύσκολο αρκεί να το θέλει κάποιος ,απλά εμείς σα τόπος δε μπορεί να μας κάτσει σαν εικόνα. 

35)Αλήθεια τον ελεύθερο σου χρόνο τι κάνεις? 

Καραντινος Κωστας Μου αρέσει τον ελεύθερο μου χρόνο να τον περνώ μαζί με φίλους να κάνουμε παρέες. 

36)Κλείνοντας τι συμβουλή θα έδινες σε ένα παιδί που σκέφτεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική.... 

Καραντινος Κωστας Βασική προϋπόθεση είναι να το χει..δεύτερον πρέπει να υπάρχει σεβασμός πραμα που σπανίζει στις μέρες μας και αν πιο παλιά ήθελε μια φορά τύχη για να πετύχει στις μέρες μας θέλει δέκα φορές... Είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί οι καλοί και οι παλιοί είναι ακόμα λίγοι και πάντα στη προσωπική μου ζωή και καριέρα μου αρέσει να ξεκινώ από τα πολύ παλιά απο τα γνησία κι οχι τα ιμιτασιόν γιατί το γνήσιο ειναι παιγμένο με τη λεπτομέρεια. Παράδειγμα έχει ένα τραγούδι τραγουδιστικά ένα Α η ενα Αμάν Αμάν άμα δε τα βάλεις για μένα δε είναι τραγούδι. Μου ήρθε κάτι στο μυαλό τώρα και θα στο πω.Ο Μουντακης έχει γράψει Στο στάδιο που με φέρε η αγάπη η δική σου...πιο μπροστά λέει Αμάν Αμάν ...όποιος εμένα μου τραγουδήσει αυτό το τραγούδι και δε μου βάλει το Αμάν αμάν για μένα κατατάσσεται κάπου μαζί με όλους που δε ξαναδίνω σημασία...Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. 

37) Πες μου ένα λόγο που έχω εγώ σαν ακροατής με τη πληθώρα καλλιτεχνών να παω να ακούσω κρητικά..Όταν πάω να ακούσω ενα καλλιτέχνη και λέει όλα τα άλλα εκτός τα δικά του. Γιατί πιστεύεις οτι το κάνουν αυτο? 

Καραντινος Κωστας Εσύ κρίνεις και ο καθένας .Δε πιστεύουν στον εαυτό τους!!! Γράφουν κάτι και δε το χουν περάσει απο τα φίλτρα τις καρδίας τους και γεμίζουν απλά ένα cd μουσική και ούτε οι ίδιοι δε το ακούνε. 

38)Μου έχει τύχει Κωστή να πάω σε καλλιτέχνη και να ζητήσω να μου πει δικό του τραγούδι και να μου πει δε το λέω... 

Καραντινος ΚωσταςΚακώς τότε γιατί το γράφει? Για αυτο λοιπόν υπάρχουν λογιο λογιο συνάδελφοι όπως σου είπα.Ένας γράφει 5 δισκογραφίες από όταν γεννηθεί μέχρι να πεθάνει και ο αλλος γράφει 35 σε ενα μηνά..Εγω Θέλω να γράψω 3 με 4 cd να ναι δικά μου .Δε λέω πως ένα ξένο τραγούδι δε θα το πω αλλά πρέπει να μου αρέσει να με αγγίζει τόσο πολύ που να το κατατάξω μαζί με τα δικά μου στη συλλογή μου ..να είναι σα να ναι δικό μου. Τώρα τελευταία είχα μια συμμετοχή στου Δημήτρη Ζωγραφακη έκανε μια δουλεία, η πρώτη του δισκογραφική σε κρητικό στοιχείο γιατί ο Δημήτρης γράφει έντεχνα.... έβαλε και τραγούδησαν μόνο λαουτιέρηδες τραγουδιστές. Μου δώσε λοιπόν ενα τραγούδι και μένα. Πηγαίναμε μαζί σε ενα γλέντι να παίξουμε και μου το βαλε συγκεκριμένα στο αυτοκίνητο κι όταν το άκουσα είπα αυτό το τραγούδι είναι δικό μου ,τόσο πολύ μου άγγιξε. Είναι σα να ναι δικό μου. 

39)Ο τίτλος του τραγουδιού ποιος είναι ? Έχει κυκλοφορήσει? 

Καραντινός Κώστας:Έχει κυκλοφορήσει στο youtube και λέγεται "Τώρα που ζω το χωρισμό " 

40)Εκτός το Καρπουζακη ποιον αλλο θαυμάζεις ? 

Καραντινός Κώστας:Το Σκευακη Νικο και το Μελεσσανακη Ζαχαρη. 

41)Ποιος πιστεύεις τη σημερινή εποχή οτι παίζει καλό μαλεβιζιωτη;

Καραντινος Κωστας Εντάξει..!! Υπάρχουν πολλοί όπως Ο Αλεξακης Μανωλης, ο Αλεφαντινος Μιχαλης, ο Ζωιδακης Νικος που πολλοί τον κατηγορούν αλλά για μένα είναι παιχταράς, ο Μανώλης Ρασιδακης,ο Κωστής Κακουδακης, ο Δημητρης Βερερακης. 

42)Υπάρχει κάτι που δε σε ρώτησα και θες να πεις?

Καραντινός Κώστας:Όχι τίποτα μόνο να σε ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στο sait σας 

43)Αν επιμείνω κι άλλο θα μου πεις το τίτλο του cd σου ? 

Καραντινός Κώστας:Όχι (γελάμε) 

Κατερ'ινα:Να σε πάντα καλά Κωστή και εγώ σε ευχαριστώ…! 

(Να σημειώσω επίσης πως η συνέντευξη δόθηκε με το παραδοσιακό τρόπο (ηχογράφηση) και μεταφέρθηκε αυτολεξεί…)

Συνέντευξη:Κατερίνα Κορνελάκη