Από τον Αριστοφάνη,στον Κορνάρο και στον Νικηφόρο Βρεττάκο Μουσικοθεατρικοαφηματικοχορευτική παράσταση Γιώργος Γκερεδάκης

2016-08-16 17:46

Την Τρίτη 2 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στο Ανοικτό Θέατρο Πύλη Βηθλεέμ, μια πολύπλοκη μουσικοθεατρικοχορευτική συναυλία ,που μας κατέπληξε, με τίτλο "ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΝΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ". Εμπνευστής ο δημιουργός Γιώργος Γκερεδάκης-Μουσική Πύλη Κρήτης. Συμμετείχαν καλλιτέχνες από τους καλύτερους της Κρήτης μας. Τραγουδιστές,οργανοπαίχτες και μουσικοί του τόπου μας,έδωσαν το παρόν σ αυτήν την καλοκαιρινή συναυλία ,αφιέρωμα στο Εντεχνο Κρητικό Τραγούδι και μας έκαναν να αισθανόμαστε ακόμα πιο περήφανοι που είμαστε Κρητικοί. Στο Ανοικτό Θέατρο στην Πύλη Βηθλεέμ, εκείνη την Αυγουστιάτικη βραδιά,γεμίσαμε χρώματα και αρώματα της Κρήτης.Τραγουδήσαμε,χορέψαμε,νοσταλγήσαμε,μάθαμε να αγαπάμε τις παραδόσεις του τόπου μας και μάθαμε να σεβόμαστε τις μουσικές μας αξίες. Εκείνη τη βραδυά ανέβηκε αισθητά ο πήχης των απαιτήσεων μας στις συναυλιακές βραδιές.Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και χορηγία του Δήμου Ηρακλείου και την ευγενή χορηγία επίσης των : "Στέλιος Τσακαλάκης-Μέλι Νύβριτος", "Kastrinaki Diamondtravel" , "διαφημιστικά-επιγραφές" και "Παραδοσιακό Προϊόντα Νυβριτος" ,η είσοδος ήταν ελεύθερη με εθελοντική συγκέντρωση τροφίμων για τις κοινωνικές ανάγκες!!!! Ο κόσμος που κατέφτασε για να παρακολουθήσει αυτό το μοναδικό μουσικό γεγονός ,κατέκλυσε τον χώρο και μετάδωσε τον παλμό του στους καλλιτέχνες που ήταν επάνω στην σκηνή αλλά και ανάμεσα στο πλήθος στα διαλείμματα τους,οπού δεχόντουσαν την αγάπη και τα συγχαρητήρια του κοινού! Στο θεατρικό μέρος ,τον ρόλο του Αριστοφάνη είχε ο φανταστικός στον ρόλο του ,Μαρίνος Ιδομενέως, ηθοποιός και ποιητής.Στις χορευτικές αντιθέσεις η σχολή χορού "Παπαδόκωστας".Προλόγισε η μαντιναδολόγος Δέσποινα Σπαντιδάκη και στην σύντομη επιστημονική προσέγγιση η εκπαιδευτικός κ Λένα Σαπουνά.Στην συνέχεια μας παρέδωσαν στην αγκαλιά της συναυλίας.Κοντά μας ήταν, μαζί με τον κορυφαίο Γιώργο Γκερεδάκη, που τραγούδησε ,έπαιξε Λαούτο Μαντολίνο και Ούτι ,με αλφαβητική σειρά , οι καλλιτέχνες: Στέλιος Βασιλάκης ,Κατερίνα Γαργανουράκη, Μιχάλης Καζαμίας ,Νίκος Ξυλούρης Γκράς,Αλέκος Πολυχρονάκης, Παντελής Σαλουστρος, Σήφης Στειακός , επίσης οι νέοι ταλαντούχοι Γιώργος Γλυκοκόκαλος και Μαρίνος Κολοβός και οι γλυκύτατοι τραγουδιστές Μάνος Σαββιδάκης, Βούλα Τσινέλη και Νεκτάριος Σουλούνιας. Η ορχήστρα "Μουσική Πύλη Κρήτης" ήταν οι : Αρ.Κουτεντάκης κιθάρα,Μανος Παπαδάκης Κόντρα Μπάσο, Νίκος Μοσχονάς Τύμπανα, Απ.Κισσαμιτάκης Φλάουτο και Μιχ. Ιατράκης Ασκομαντούρα και Νταουλάκι.

.... Έρικα Τζαγκαράκη ....

 

Επίσης στην Λύρα και στο τραγούδι ο Γιώργος Γλυκοκόκκαλος και ο Μαρίνος Κολοβός

Στο τραγούδι οι Μάνος Σαββιδάκης, Βούλα Τσινέλη και Νεκτάριος Σολουνιας

Χορευτικά μέρη απο τη Σχολή ΠΑΠΑΔΟΚΩΣΤΑΣ

Και στον ρόλο του Αριστοφάνη ο καταπληκτικός Μαρίνος Ιδομενεως

Την βραδιά προλόγισε ή κυρία Δέσποινα Σπαντιδάκη

Πρόλογος Δέσποινας Σπαντιδάκη

Κυρίες και κύριοι  , Καλησπέρα σας

   Είναι τιμή για μένα που μου ζητήθηκε από τον φίλο Γιώργο Γκερεδάκη την προλόγιση της αποψινής βραδιάς. Που αποτελεί μια ξεχωριστή πράγματι νότα και εικόνα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας . Το πολυπληθές καλλιτεχνικό παρών αποτελείται από 28 ξεχωριστούς μουσικούς και καλλιτέχνες της πόλης και  του νησιού μας,  που απόψε θα δώσουν  τον καλύτερο τους εαυτό για να μας μεταφέρουν με την τέχνη στον μαγικό κόσμο τους .Είναι σημαντικό να επισημάνω την ανιδιοτελή προσφορά τους στην προετοιμασία και στην παρουσίαση της αποψινής παράστασης που πρόκειται να μας ενθουσιάσει .Ο εμπνευστής και δημιουργός της αποψινής παράστασης Γιώργος Γκερεδάκης έχει αρχίσει τις εργασίες του από οκταμήνου έχοντας επιλέξει σωστά  μουσικούς και συνεργάτες .  

 Το μουσικό μας ταξίδι  που θα παρακολουθήσετε  μας  δίνει  στοιχεία από τον χρόνο  και τους αιώνες  ενώ ανάμεσα εμφανίζεται επί της σκηνής ο σύγχρονος Αριστοφάνης που θα μας προβληματίζει με τις συχνές σκωπτικές του διαθέσεις  .

 Τα τραγούδια είναι επιλογές από την παραδοσιακή ενότητα η είναι συνθέσεις του Γιώργου Γκερεδάκη  η άλλων Κρητών δημιουργών και ανήκουν στην Έντεχνη μουσική κατηγορία , όπως τουλάχιστον έτσι ορίστηκε «επί σκηνής» εδώ σ αυτόν τον χώρο στην περσινή του συναυλία .

 Γενικά πρόκειται να απολαύσουμε μια έξυπνη  συναυλία με μουσική , θέατρο , αφήγηση και χορό.

 «Από τον Αριστοφάνη στον Κορνάρο και στον Νικηφόρο Βρεττάκο» λοιπόν ,  σας εύχομαι μια καλή  βραδιά  και καλή ακρόαση.

   Σας παραδίδω στην εκπαιδευτικό  κ Λένα Σαπουνά  και στην  συνέχεια στη αγκαλιά της παράστασης .

Σας ευχαριστώ

Ομιλήτρια ήταν ή κυρία Λένα Σαπουνά

Και φυσικά η 8μελή Ορχήστρα ή "ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΥΛΗ ΚΡΗΤΗΣ" που αποτελείται από : Αρ.Κουτεντάκης στην κιθάρα,Μάνος Παπαδάκης στο κοντρα μπάσο,Πάνος Αργυρης στα Κρουστά,Νίκος Μοσχονας στα τύμπανα, Αποστ. Κισσαμιτάκης στο Φλάουτο, Μιχάλης Ιατράκης στο Νταουλάκι και στην ασκομαντούρα, Δαμιανός Βασιλάκης στην Ασκομαντούρα .

Κείμενα και μαντινάδες: Δέσποινα Σπαντιδάκη και Μαρίνος Ιδομενέως

Λίγα Λόγια από τον Γιώργο Γκερεδάκη....

Τρεις ολόκληρες ώρες σε μία συναυλία με τρεις εκφραστικές καλλιτεχνικά τάσεις !!! Τραγούδι, Χορό και Θέατρο !!! Ευχαριστώ το φιλόμουσο κοινό που μας τίμησε με την παρουσία τους ! Ένα συγνώμη από τον κόσμο που ήταν για ώρες όρθιος ! Ένα μεγάλο συγνώμη από το κοινό που δεν μπόρεσε να εισέλθει και αποχώρησε ! Οι επόμενες συναυλίες μας θα γινουν σε μεγαλύτερους χώρους ! Σας το υποσχόμαστε !!!! Ευχαριστώ τους καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος για την κατάθεση της προσωπικότητας τους και που παρουσίασαν στο κοινό με τόση αγάπη την μουσική, ποιητική, χορευτική, αφηγηματική τέχνη τους, με ποιότητα και πολιτισμό και κυρίως με σεβασμό και υπευθυνότητα στον θεατή !

 

Το Πρόγραμμα της παράστασης

Η Παράσταση ετοιμάζει περιοδεία και εμείς ανυπομονούμε να ζήσουμε και πάλι μεγάλες μουσικές στιγμές στις συναυλίες που θα ακολουθήσουν!!!!!


Επιμέλεια αφιερώματος
Έρικα Τζαγκαράκη