Συζητώντας με τον Περικλή Μοσχολάκη -Συνέντευξη στην Έρικα Τζαγκαράκη

2018-01-03 10:36

Ο Περικλής Μοσχολάκης είναι ένας καλλιτέχνης! 

Μπορεί να μην παίζει κάποιο μουσικό όργανο,μπορεί να μην τραγουδάει,να μην γράφει στίχους και μουσική,μπορεί να μην ζωγραφίζει σε καμβάδες 
και να μην ασχολείται με την γλυπτική ή το θέατρο,μπορεί ή δουλειά του να μην στοιχειοθετεί αυτό που όλοι έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τέχνη,
είναι όμως ένας εν δυνάμη Καλλιτέχνης με όλη την σημασία του όρου!!!!!!!!
Γιατί η φωτογραφία είναι Τέχνη!!!! Η Σκηνοθεσία είναι Τέχνη!!!! Η Αγάπη για το μαγικό κλίκ του φακού είναι Τέχνη!!!!!
Ο Περικλής Μοσχολάκης "υπηρετεί" με σεβασμο και ταπεινότητα μιά νέα τέχνη ,που η εξέλιξή της συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας!!!!!
Την εικαστική Τέχνη!!!!!!!! 
Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε αυτόν τον ευαίσθητο εικαστικό καλλιτέχνη που τυχαίνει να είναι ο αγαπημένος φωτογράφος
των καλλιτεχνών του νησιού μας!!!!!!!!!
....Έρικα Τζαγκαρακη...
 

 

Περικλή Μοσχολάκη καλως όρισες στο site “Η Ψυχή στην θέση της καρδιάς».
 
Καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη αυτή.
 
 
Καταρχήν να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες να μου παραχωρήσεις αυτήν την συνέντευξη,και κατά δεύτερον να σου ζητήσω να μου μιλήσεις λίγο για σένα…Να μου δώσεις ένα σύντομο βιογραφικό σου για να σε γνωρίσει καλύτερα το αναγνωστικό μας κοινό.
 
Μεγάλη μου τιμή που μου ζήτησες μια συνέντευξη.
Τι να πω για εμένα; Είμαι 43 ετών και από τα εφηβικά μου χρόνια ασχολούμαι με την εικονοληψια. 
Ξεκίνησα κατά τύχη το 1991 και συνεχίζω μέχρι και σήμερα σε αυτό τον τομέα. 
Είναι πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. 

 
Πότε είχες  την πρώτη επαφή με την φωτογραφία και γιατί σε κέρδισε αυτή η μορφή τέχνης;
 
Από παιδί μου άρεσε να φωτογραφίζω, αλλά σοβαρά και επαγγελματικά ξεκίνησα το 1996. Η φωτογραφία είναι ένα από τα ακριβότερα χόμπι και είναι δύσκολο να παραμένει ως χόμπι μόνο.
 
 
Γιατί αυτή τη μορφή τέχνης; Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με τη φωτογραφία; Ποιο ήταν το κίνητρό σου;
 
Με τη φωτογραφία ασχολήθηκα έντονα για βιοποριστικούς λόγους. Εκείνο που δε ξέρεις, μάλλον, είναι ότι ξεκίνησα με κάμερα ως οπερατέρ. Και μάλιστα ξεκίνησα τυχαία. 
Ως μαθητής τότε τεχνικού λυκείου, δούλευα παράλληλα σε ένα τηλεοπτικό σταθμό ως ηλεκτρονικός. Ένα πρωί πριν πιάσουν βάρδια οι καμεραμάν ήρθε ένας δημοσιογράφος και ζήτησε κάμερα. Δε προλάβαινε και πήγα εγώ ως καμεραμάν. Είχαν βάλει βόμβα στη τότε εφορία στο Ηράκλειο. Όταν επέστρεψα στο κανάλι θελανε όλοι να δουν τι είχα τραβήξει..... εκείνη τη μέρα με έστειλαν σε άλλα δυο ρεπορτάζ. Έτσι ξεκίνησα να κάνω κάμερα.
 
 
 
 
Ποια θέματα προσεγγίζεις με τον φακό σου και ποια σε αφήνουν αδιάφορο;
 
Συνήθως φωτογραφίζω κάτι που δύσκολα θα το βρω την επόμενη μέρα. Πχ ένα τοπίο ή ένα ηλιοβασίλεμα δύσκολα θα το φωτογραφίσω γιατί θα μπορέσω παρόμοιο να το βρω την επόμενη μέρα. Αν όμως στο τοπίο θα δω κάτι που σπάνια θα το δω ξανά τότε θα τρέξω να το φωτογραφίσω σίγουρα. 
 
 
 
Εκτός από την φωτογραφία υπάρχει άλλη μορφή τέχνης που ασχολείσαι και πως την συνδυάζεις με την φωτογραφία;
 
Γρατζουνάω λίγο λαούτο, αλλά αυτό είναι μόνο για εμένα, η ψυχοθεραπεία μου. 

 
 
Η εξέλιξη σου στην φωτογραφία και στο video,έγινε μέσα από την εμπειρία ή μέσω κάποιας σχολής και τελικά ποιο από τα δύο είναι πιο σημαντικό;
 
Βασικά όπως σου είπα ξεκίνησα κατευθείαν στην πράξη, με τον καιρό όμως παρακολούθησα κάποια σεμινάρια όπως και διάβασα πολύ. 
Το μεγαλύτερο όμως σχολείο που έβγαλα ήταν η συνεργασία μου με μεγάλους σκηνοθέτες και μεγάλους φωτογράφους. Από αυτούς έμαθα παρα πολλά που δύσκολα μαθαίνονται με άλλο τρόπο. 
 
 
Κατά την γνώμη σου τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλός φωτογράφος;
 
Όλες οι τέχνες χρειάζονται τρία βασικά πράγματα. Μυαλό, μάτι και καρδιά. Αν καταφέρει κάποιος να συνδιάζει και τα τρία μαζί τότε γίνεται πολύ καλός.
 
 
Η Φωτογραφία έχει εξελιχθεί και συνεχίζει να εξελίσσεται..Σου λείπει ο παλιός καλός καιρός;
 
Μας έχει κάνει τη ζωή και εύκολη και δυσκολότερη. Σίγουρα η γοητεία του σκοτεινού θαλάμου ή η αγωνία στο εμφανιστηριο να δω τι έχω τραβήξει μου λείπει πολύ. 
Τώρα έχουμε την οθόνη πίσω από τη μηχανή και βλέπουμε άμεσα τι τραβήξαμε.
Εκείνο που με στεναχωρεί είναι ότι δε μπορούμε να δείξουμε στη νέα γενιά όλη αυτή τη γοητεία της φωτογραφίας. 
 
 
 
Ψηφιακός αισθητήρας ή φιλμ;
 
Εδώ θέλει μεγάλη κουβέντα. Πριν λίγες μέρες κουβεντιάζαμε με ένα μεγάλο σκηνοθέτη και είχαμε την ίδια κουβέντα. Το φιλμ πάντα έχει τη μαγεία του. 
Είναι κάτι παρόμοιο με το βυνίλιο και το cd. Απάντηση έχει ο κάθε ένας τη δίκη του. 
Βλέπω νέους φωτογράφους που δεν υπολογίζουν τα κλικ. Μπορεί μια πόζα να βγάλουν και 10 φωτογραφίες. Εγώ επειδή έζησα το φιλμ προτιμώ να μελετήσω περισσότερο την πόζα, το κάδρο μου και να τραβήξω ένα το πολύ δυο κλικ. Το θεωρώ σπατάλη μεγάλη στο κλείστρο της μηχανής.
 
 
 
Στο εξωτερικό υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που λέμε «μουσικός φωτογράφος»…Κατά κάποιο τρόπο είσαι κι εσύ ένας τέτοιος φωτογράφος; Και το ρωτάω αυτό γιατί ξέρω πως φωτογραφίζεις Κρητικούς Καλλιτέχνες, επιμελείσαι την βιντεοσκόπηση των εμφανίσεων τους,σκηνοθετείς τα video clip τους…
 
Μια εποχή με λέγανε ο φωτογράφος των λυράρηδων. 
Στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικότητες στους φωτογράφους, φωτογράφος studio, food φωτογράφος, γάμων κτλ. Εδώ στην Ελλάδα ήμαστε λίγο one man show, δηλαδή κάνω τα πάντα. 
 
 

 Ψαραντώνης   Φωτογραφία:Περικλής Μοσχολάκης
 
 
Θα μου αναφέρεις μερικές σκηνοθετικές σου απόπειρες;Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το συγκεκριμένο είδος και ποια θέση έχει στην καρδιά σου;
 
Δυναμικά με τη σκηνοθεσία ασχολούμαι περίπου 2 χρόνια. Αν και στο παρελθόν είχα σκηνοθετήσει αρκετές δουλειές. Δε θεωρούσα όμως τον εαυτό μου τόσο έτοιμο. Βέβαια έτοιμος δεν είμαι ακόμα ούτε θα γίνω ποτε, γιατί όλες οι τέχνες δεν έχουν τέλος, ήμαστε κάθε μέρα μαθητές.
Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετώ περισσότερο βιντεοκλίπ. Έχω στο κανάλι μου στο YouTube αρκετά που έχω σκηνοθετήσει. (www.youtube.com/kritichannel), δε μπορώ να ξεχωρίσω σχεδόν κανένα γιατί μικρά ή μεγάλα τα θεωρώ δικές μου δημιουργίες. Εκείνο μόνο που ξεχωρίζω είναι το «Δε φοβάμαι» και ο λόγος είναι ότι το τραγούδι το έζησα από την αρχή της δημιουργίας του και μέσα στο βιντεοκλίπ παίζει η κόρη μου.
 
  Δείτε το video clip "Δε φοβάμαι" : www.youtube.com/watch?v=83oDPGoDkuY
 
 
Με ποιο τρόπο συμβάλλεις εσύ, ουτώς ώστε να διατηρηθεί η Παράδοση του τόπου μας;
 
Η παράδοση για εμένα είναι να πάρουμε και να δώσουμε. Μαθαίνω από γέρους ή μεγαλύτερους μου για να μπορέσω να δώσω κι εγώ στους νεότερους στο μέλλον ότι πιο αυθεντικό μπορώ. 
 
 
 
Αν μετά από 20 χρόνια μπορούσες να επιλέξεις μια φωτογραφία σου που να αντιπροσωπεύει τη δουλειά σου, ποια θα ήταν αυτή;
 
Όλες..... όλες οι φωτογραφίες που έχω βγάλει είναι δικές μου, άλλοι πρέπει να ξεχωρίσουν και όχι εγώ.
 
 
 
Υπάρχει κάποια στιγμή της καριέρας σου για την οποία είσαι περήφανος;
 
Περήφανος είμαι για ότι έχω καταφέρει ως τώρα. Τα πάντα. Έχω φωτογραφίσει μεγάλα ονόματα, έχω συνεργαστεί με μεγάλα κανάλια και σκηνοθέτες. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχω τότε πολλές εμπειρίες στη δουλειά μου. 
 
 
 
 
Ποια είναι η αγαπημένη σου φωτογραφική μηχανή - βιντεοκάμερα και τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς συνήθως; 
 
Εγώ έχω μάθει με canon μηχανή φωτογραφική από την αρχή. Αλλά δεν έχει σημασία τόσο πολύ η μηχανή. 
Φαντάσου να έχεις ένα καλό αμάξι και να μη ξέρεις να οδηγείς. Σημασία έχει ο εξοπλισμός που έχεις να τον χρησιμοποιείς στο έπακρον. Είναι όπως κάποιοι που έχουν πανάκριβο κινητό και σου λένε το έχω μόνο για να τηλεφωνώ.
 
 
 Υπάρχει κάποιος φωτογράφος που θαυμάζεις;
 
Έχω γνωρίσει πολλούς συναδέλφους. Όλους τους θαυμάζω γιατί είναι όλοι διαφορετικοί. Εκείνος όμως που με έβαλε πρώτη φορά σε έγχρωμο σκοτεινό θάλαμο, μου έμαθε τα χρώματα και μου έδειξε πολλά μυστικά ήταν ο αείμνηστος Γιαννης Ρογδάκης. Έμαθα πολλά από αυτόν και ο Θεός ας τον έχει καλά.
 
 
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια όσον αφορά την δουλειά σου;
 
Θέλω να αναβαθμισω τον εξοπλισμό μου σε 4K και να μπορέσω να συνεχίσω αυτό που κάνω με ακόμα καλύτερη ποιότητα από όλες τις πλευρές. 
 
 
Σε ποια κατηγορία φωτογράφου θα τοποθετούσες τον εαυτό σου; 
 
Χμμμμ.... δε ξέρω.... ένας απλός φωτογράφος πιστεύω ότι είμαι που απλά προσπαθώ να κάνω καλά τη δουλειά μου.
 
 
 
 Γάμος-Βάφτιση-Εvents..Με αυτά τα είδη ασχολείσαι ήδη και έχεις διακριθεί στον χώρο σου.Εγώ θα ήθελα να μου πεις τι κρύβεις στο βάθος της ψυχής σου..Που και πως δουλεύει ο Περικλής Μοσχολάκης ,όταν κλείνει τα μάτια;
 
Συνήθως δουλεύω νύχτα, κλείνω τα μάτια και ταξιδεύω, θέλω ηρεμία και γαλήνη για να αποδώσω το μέγιστο. 
Να ακούω μια μουσική, ένα ήχο, τον αέρα και με κλειστά μάτια να το μετατρέπω σε εικόνες στο μυαλό μου.
 
 
 
Ποιον σπουδαίο Κρητικό ,κατά την άποψη σου πάντα ,θα ήθελες να είχες φωτογραφίσει αλλά δεν πρόλαβες;
 
Τον Νίκο Ξυλούρη σίγουρα, όπως και τον Κωστή Μουντάκη. Αλλά και πάλι νοιωθω τυχερός που έχω φωτογραφίσει αρκετούς που έχουν πλέον φύγει από τη ζωή, όπως έφυγε πρόσφατα ο Μανώλης Κακλής.
 
Μανώλης Κακλής   Φωτογραφία:Περικλής Μοσχολάκης
 
 
 
Και ποιον θα φωτογραφίσεις στο μέλλον;
 
Χαχαχα....άγνωστο..... αυτά δε προγραμματίζονται.
 
 
Θα μου μιλήσεις λίγο για το site που διατηρείς στο διαδίκτυο;
 
Εννοείς το www.kriti-channel.eu/. Ηταν μια ιδέα μου πριν 2 χρόνια περίπου. Το δημιούργησα μόνος μου σιγά σιγά και καθημερινά πλέον ανεβαίνει πολύ. Η σελίδα στο Facebook έχει πλέον πάνω από 110.000 μέλη.  www.facebook.com/kritichannel/
Περισσότερο είναι ενημερωτικό. Όχι με ειδησεογραφία, αλλά με αρκετά άρθρα ενδιαφέροντα.
 
 
 
Περικλή Μοσχολάκη ,αν μπορούσες να στείλεις ένα μαζικό μήνυμα σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ,τι θα έλεγε το μήνυμα αυτό;
 
Να δίνουμε αγάπη. Να το φωνάζουμε. Όταν δίνουμε αγάπη θα εισπράτουμε κιόλας.
 
 
 
 
Αγαπάς το ποδόσφαιρο;Απολαμβάνεις να βιντεοσκοπείς ποδοσφαιρικούς αγώνες ή το βλέπεις απλά σαν ένα μέρος της δουλειάς σου;
 
Βλέπω λίγο ποδόσφαιρο, βασικά δε βλέπω τηλεόραση εδώ και κάτι χρόνια.
Στα γήπεδα παρακολουθώ τον αγώνα πίσω από την κάμερα και μου αρέσει. Έχω πάει βέβαια και σε αγώνες που δε ξέρω ποιες ομάδες παίζουν.
 
 
 
Πες μου μικρές αγαπημένες σου συνήθειες!
 
Να ονειρεύομαι.... 
 
 
Τι είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν για εσένα;
 
 
Ποσο ευαίσθητος είμαι. Λίγοι το ξέρουν. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είμαι πολύ σκληρός. 
 
 
 
Τι σε έχει εμποδίσει ο φόβος της αποτυχίας να κάνεις;
 
Να επενδύσω αρκετά χρήματα στη δουλειά μου. Περισσότερο λογο της κρίσης.
Αλλά σε γενικές γραμμές δε φοβάμαι να ρισκάρω, ούτε στη δουλειά μου, αλλά ούτε και στη ζωή μου.
 
 
 
Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην ζωή του τον τελευταίο χρόνο;
 
Θέλω να το κρατήσω προσωπικό. Δε μπορούμε να τα λέμε και όλα.
 
 
 
 
Αν είχες ένα φίλο που σου μίλαγε όπως μιλάς εσύ στον εαυτό σου, για πόσο καιρό θα επέτρεπες σε αυτό το άτομο να είναι φίλος σου;
 
Για πάντα. Οι φίλοι είναι για να μιλάμε. Για να ανοίγουμε την καρδιά μας και να τα λέμε όλα. Και ίσως να μας δώσουν τη λύση που εμείς δε σκεφτήκαμε. Το έζησα πρόσφατα με τον κολλητό μου, μου απάντησε ειλικρινά και όντως προς το παρών είχε δίκιο.
 
 
 
Kαι κλείνοντας θα ήθελα να μου πεις, ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που κάποτε πίστευες ότι είναι αλήθεια;
 
Ότι υπάρχει αγάπη και ειλικρίνεια από όλους..
 
 
 
Περικλή Σ ευχαριστώ και πάλι! Εύχομαι κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία και φυσικά Υγεία!!
 
Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για όλα Έρικα. Σου εύχομαι και σε εσένα τα καλύτερα. Και να έχουμε όλοι μας ένα ευτυχισμένο 2018.
Καλή χρονιά!!!!
 
 
Συνέντευξη:Έρικα Τζαγκαράκη
 
 
 
Aκολουθεί ένα μικρό δείγμα της δουλειάς του Περικλή Μοσχολάκη ,στον κλάδο της ...Κρητικής μουσικής!!!
 

   Αχιλλέας Δραμουντάνης
 
   Νεκτάριος Σαμόλης
 
 
   Γιώργος Παπαδάκης
 
 
   Γιώργης Φασουλάς-Κώστας Καλλέργης
 
 

   
Γιαλαύτης
 
   Μελεσσανάκης Ζαχαρίας
 
  Βερεράκης Δημητρης
 
 
Περισσότερο υλικό μπορείτε να δείτε εδώ www.facebook.com/moscholakis/media_set?set=a.1437284899316.221757.1448805308&type=3
 
 
Face book profile Περικλή Μοσχολάκη: www.facebook.com/moscholakis
 
 
Face book page Περικλή Μοσχολάκη: www.facebook.com/periklis.gr/
 
 
Face book page kriti channel :  www.facebook.com/kritichannel/
 
 
You tube channel Περικλή Μοσχολάκη:  www.youtube.com/kritichannel